Paulla - piosenkarka i osobowość estradowa. Wydała dwa albumy studyjne „Nigdy nie mów zawsze” (2008) i „Sekret wiecznej miłości” (2010) oraz 20 singli. Lauretka licznych nagród muzycznych. W rozmowie z "Super Expressem" poleca swoje ulubione wigilijne danie - warstwową sałatkę śledziową.
- Uwielbiam potrawy wigilijne. Wszystkie. Lubię też gotować i uważam, że dobrze mi to wychodzi, jednak nie będę kłamać i przyznam, że akurat świąteczne potrawy nie są moją specjalnością. Zwykle do rodzinnego Pleszewa przyjeżdżam na tzw. ostatni moment, kiedy wszystko jest już gotowe. Wigilię przygotowują mama i siostra. Pomaga też ciocia, siostra mamy oraz jej córki. Mój brat robi świetny tort orzechowy. Moim ulubionym daniem, które mama robi od lat, właściwie głównie dla mnie, jest warstwowa sałatka śledziowa. Pycha! W tym roku będę zajadać się śledziami przy dźwiękach mojej nowej piosenki świątecznej „Magia Pięknych Świąt”, co polecam każdemu! I sałatkę śledziową, i tę piosenkę! - mówi nam Paulla.
A oto przepis.
Składniki:
5-6 filetów śledziowych
4-5 ogórków konserwowych
3 ugotowane ziemniaki
3 ugotowane buraczki
1 duża cebula
majonez
4 jajka
pieprz
szczypiorek
Przygotowanie:
Ziemniaki i buraki oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych otworach. Można wykorzystać również startą ugotowaną marchew.
Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać w kostkę. Filety śledziowe pokroić na niewielkie kawałki.
W szklanym naczyniu układać warstwami kolejno śledzie, cebulę, marchew, ziemniaki, buraki, smarując cienko majonezem kolejne warstwy.
Wierzch sałatki również posmarować majonezem i posypać posiekanymi jajkami i szczypiorkiem.