Zacznimy od podania składników na tartę z kapustą i grzybami według przepisu Anny Starmach:
200 g mąki
sól do smaku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 cebula
60 g suszonych grzybów
600 g kiszonej kapusty
1 jajko
70 g masła
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Grzyby zalej odrobiną wody i odstaw przynajmniej na dwie godziny. Po tym czasie odcedź je i przełóż do małego garnka, zalej szklanką wody i gotuj około 30 minut (tyle wystarczy, żeby były miękkie). Ostudzone kroimy w cienkie w kawałki.
Kapustę wrzuć do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe oraz szklankę wody. Gotuj na małym ogniu około godziny. Po tym czasie odcedź, ostudź i drobno posiekaj. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie masła. Wymieszaj w misce razem z grzybami i kapustą.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj. Zlep ciasto w kulkę i wstaw na min. 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę, podziuraw widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij, pokryj farszem i wstaw ponownie do piekarnika na około 20 minut.
Zobacz: Szybki PRZEPIS na świąteczne pierniczki Anny Starmach. Pyszne i bardzo proste!