SKŁADNIKI:
- mąka szymanowska ok. 2 kg
- cukier 300 g
- jajka 30
- masło 500 g
- mleko 500 ml
- cukier waniliowy z prawdziwej wanilii 2 opakowania
- sól 0,5 łyżeczki do kawy
- świeże drożdże 100 g
- konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
- smalec 2,5 kg
- domowy lukier (patrz: porady) 500 g
- skórki pomarańczowe kandyzowane 100 g
PRZYGOTOWANIE:
Dodaj do mleka 100 g cukru i pokruszone drożdże. Podgrzewaj mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsyp szklankę mąki, wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Z 20 jaj oddzieli żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzej mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.
Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość wymieszaj go w misce z masą jajeczną. Do tego wsyp 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszaj rękoma. Wyrabiaj, podsypując mąką, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodaj roztopione masło.
Wyrobione ciasto przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia dwukrotnie krótko wyrób ciasto rękoma.
Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze porcje, uformuj z nich ruloniki i pokrój na małe kawałki. Każdy spłaszcz. Na środek włóż łyżeczkę nadzienia, zawiń brzegi i zlep jak sakiewkę. Tocz w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układaj na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryj suchą ściereczką i zostaw w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
W rondlu rozgrzej smalec do temp. 180 st. C i smaż pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym, kiedy przestygną polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.
PRZEPIS NA FAWORKI
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna 600 g
- smalec 2 łyżki
- żółtka 15
- cukier 200 g
- śmietana 6 łyżek
- spirytus 2 łyżki
- arak 1 łyżka
- smalec do smażenia 500 g
- cukier puder 100 g
- wanilia
PRZYGOTOWANIE:
Utrzej smalec do konsystencji śmietany. Wbij 15 żółtek, dodaj cukier, alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrób wszystko na gładkie ciasto, a potem rozwałkuj bardzo cienko lekko podsypując mąką.
Pokrój ciasto na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Natnij każdy pasek wzdłuż na środku i przewiń.
Rozgrzej smalec w szerokim rondlu. Smaż partiami, na złoty kolor, przewracając jeden raz. Osącz na ręczniku papierowym, a potem posyp cukrem pudrem z wanilią.
Zobacz też: Tłusty Czwartek w Warszawie. Najlepsze pączki w Warszawie. Ile mają kalorii? Ile kosztują?
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail