Top Chef 3 FINAŁ! Zapis relacji na żywo na Se.pl.
>>> Najnowsze wpisy znajdują się na górze strony <<<
22.00 Koniec! Kto wygrał? Jurorzy zdecydowali. Wygrał Marcin Przybysz.
21.40 Desery:
Czubak - makowiec z lodami maślankowymi.
Wałęsa - ciasto migdałowe.
Przybysz - ciastko z wędzoną śliwką.
21.37
Czubak - bażant z jajkiem i cykorią.
Wałęsa - ozór cielęcy z bulionem cebulowym.
Przybysz - gołąb z sosem z rabarbaru.
21.35
Czubak - łazanki z truflami.
Wałęsa - jesiotr z selerem i jabłkiem.
Przybysz - turbot z galaretką z sepii.
21.32 Druga przystawka.
Czubak - przegrzebki z emulsją z ostryg.
Wałęsa - schab z kaszanką.
Przybysz - pierogi przegrzebkowe.
21.20 Czas na serwis i pierwsze danie.
Czubak - ceviche z dorsza.
Wałęsa - przegrzebki z brukselką.
Przybysz - skorzonera z puree z pietruszki.
21.18 Wojciech Modest Amaro ocenia potrawy uczestników i im podpowiada. Dania Pawła będą mięsne i bulwiaste - dania muszą być wyważone odpowiednio - zwrócił uwagę Amaro. Dania Czubaka - dlaczego tak są w takiej kolejności? Amaro polecił zmianę kolejności. Za chwilę kucharze zaserwuje pierwsze ze swoich dań.
21.15 W menu Przybysza dzieje się naprawdę dużo - zwróciła na to uwagę Ewa Wachowicz. Przybysz zaczarował Wachowicz!
Tempo robi się naprawdę szybkie. Wszystko musi być perfekcyjnie przygotowane.
Zobacz też: Tego jeszcze nie było! Szpitalna kuchnia w Top Chef! [WIDEO]
21.10 W kuchni jest gorąco, trzy godziny na pięć dań to naprawdę mało czasu. Mimo to w zespołach panuje dobra atmosfera. U Czubaka panuje spokój, Marta była pomocna. U Bartka jest Wojtek, więc jest dość zabawnie. Wojtek zaczął płakać od cebuli...
21.05 Marta pracuje z Czubakiem, Bartek pracuje z Wałęsą, Wojtek z Przybyszem.
21.00 Dania uczestników są naprawdę wymyślne! Przegrzebki, łazanki, makowce, jesiotry, schab z kaszanką, ozory cielęce, ciasto migdałowe... Wybór jest ogromny!
20.55 Uwaga! Kolejna edycja również się odbędzie - będzie to już czwarta edycja. Dodatkowa nagroda to staż w Nomie - trzygwiazdkowej restauracji.
Każdy z uczestników przygotował 5 dań. - Gotujcie w natchnieniu - powiedział Nowak.
Uwaga! Jest niespodzianka! Teraz trzech kucharzy dostanie pomocników - czyli wszystkich uczestników, którzy odpadli w poprzednich odcinkach. Niektórzy wylosowali czarne noże. O co chodzi? Ci, którzy wylosowali czarne noże powiedzą sami z kim chcą pracować.
20.45 Zaczynamy wielki finał. Jurorzy wybiorą zwycięzcę. Marcin Przybysz, Paweł Wałesa i Marcin Czubak. Trwa prezentacja kandydatów. Każdy z nich jest naprawdę bardzo dobry, ale kto wygra? O tym zapewne zadecydują szczegóły!
20.40 O tej godzinie zaczynamy naszą relację! Bądźcie z nami!
Zobacz też: Top Chef 3, odcinek 12. Marcin Czubak, Marcin Przybysz i Paweł Wałęsa - kto wygra?
Co będzie się działo w programie?
– Finał TOP CHEF to taki kulinarny Everest, a przede mną najlepsi himalaiści smaku – będzie zagrzewać ich do walki Ewa Wachowicz. – Gotujcie w natchnieniu – powie Maciej Nowak. Na zwycięzcę czeka jeszcze jedna nagroda przygotowana przez samego Wojciecha Amaro! To staż w najlepszej restauracji świata NOMA w Danii!
Poniżej zapis relacji z PÓŁFINAŁU TOP CHEF:
Zobacz też: Top Chef 3, odcinek 11. PÓŁFINAŁ! Zapis relacji na ŻYWO na Se.pl. Z programu odpadł Marcin Jabłoński!
Kim są finaliści?
Marcin Przybysz
Swoją przygodę z kuchnią zaczynał w restauracji „Kaiser”. Później, by podnieść kwalifikacje pracował w wielu restauracjach w Warszawie. Ze stolicy wyjechał do Londynu, gdzie doskonalił swoje umiejętności w 1-2 gwiazdkowych (Michelin) restauracjach w Londynie („Wild Honey” „The Ledbury” oraz ostatnio w „La Trompette”). Jego popisowym daniem jest homar. Kawaler, kocha sport, podróże i książki.
W 2012 roku zajął II miejsce w konkursie ogólnopolskim „Noble Night” w kategorii najlepsza przystawka.
Marcin Czubak
Naukę gotowania rozpoczął w Cumberland College na kursie „Professional Cookery Chef Course”, a następnie pracował w restauracjach hotelowych. Był Prywatnym Kucharzem Prezydenta Republiki Gabonu oraz Pierwszej Damy. Obecnie jest szefem kuchni Bistro Kofeina w Katowicach. Jego popisowym daniem jest indyjskie curry. Prywatnie w szczęśliwym związku od 7 lat, a od 3 - ojcem małej Emilki. Uwielbia sport i tatuaże. Był reprezentantem Szkocji w zawodach kulinarnych organizowanych w Londynie przez szkołę "Le Cordon Bleu" i dostał się do finału.
Paweł Wałęsa
Po ukończeniu szkoły gastronomicznej wyjechał do Irlandii. Tam przez 3 lata pracował w hotelu 5*. Później wyjechał do Londynu i zatrudnił się w uhonorowanej gwiazdką Michelin restauracji „Chez Bruce”. Po powrocie do Polski zakotwiczył w poznańskiej restauracji „Hugo Restaurant”. Kolejnym przystankiem w kulinarnej karierze Pawła była Norwegia. Postanowił jednak powrócić do kraju i otworzył wraz z braćmi restaurację „Sztuczka” w Gdyni. Ukończył też staż w gwiazdkowej restauracji „Maaemo” w Norwegii. Jego zdaniem „każde danie może być popisowe. Wszystko zależy od tego, kto je ocenia”. Panie mogą czuć się zawiedzione, gdyż Paweł Wałęsa deklaruje, że jest zakochany. Pasjonuje się wyścigami WRC. Za wzór kulinarny obrał brata Rafała. Jak opisałby potrawę o sobie samym? Kaczka Dziwaczka. Jest spokrewniony z Lechem Wałęsą.