Top Chef 4, odc. 11. Lody buraczkowe pociągnęły Bartka na dno! [PRZEPIS]

2015-05-14 11:35

Za nami Top Chef 4, odcinek 11. W dogrywce wylądowali Adam Adamczak i Bartek Szymczak. Ich zadaniem było przygotowanie najlepszego dania przeciwnika w jeszcze lepszej odsłonie! Adam poszedł na całość i zaryzykował zmianę przepisu, natomiast Bartek ściśle trzymał się reguł. Nie opłaciło się - odpadł.

Top Chef 4, odc. 11. Lody buraczkowe pociągnęły Bartka na dno! [PRZEPIS]

i

Autor: Facebook Bartek i Adam przygotowywali lody buraczkowe

W półfinale Top Chefa 4 odpadł Bartek Szymczak. Miał przygotować najlepsze danie swojego rywala, Adama Adamczaka. Niestety poległ - lody buraczkowe w jego wykonaniu nie były warte finału, choć podobno były przepyszne. Właśnie dlatego publikujemy przepis na lody buraczkowe, które w wykonaniu Adama zachwyciły (przepis na lody wg Adama Adamczaka), a nie zmieniony lekko przepis przez Bartka (dodał przyprawy korzenne). A oto podany na Facebooku programu Top Chef przepis na lody w wykonaniu Adama:

LODY

Składniki:
Żółtka 12szt
Cukier 120g
Śmietana 0,5l
Świeży sok z buraków 0,5l

BISZKOPT

6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki dyniowej

Zobacz: Top Chef 4, odcinek 11. RELACJA NA ŻYWO na Se.pl. Łukasz, Kasia i Adam w finale!

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana będzie już sztywna, cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy cukier.
Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i miksujemy po każdym dodaniu ok. 30-60 sekund. Do osobnego naczynia przesiewamy wymieszane mąki i łączymy z ubitymi jajkami.

Piekarnik nagrzewamy do 160°C.

Dno tortownicy wyłożonej papierem przelewamy masę.

Ciasto od razu wkładamy na nagrzanego do 160°C piekarnika i pieczemy przez ok. 40 min.
Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i tak pozostawiamy biszkopt do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu oddzielić nożem boki biszkoptu od formy i wyjąć z niej ciasto.
Żółtka ucieramy z cukrem w tym samym czasie łączymy mleko z sokiem buraczanym i podgrzewamy do temp. 100 stopni. Podgrzany płyn łączymy z utartymi żółtkami powolnym strumieniem. Przygotowaną masę chłodzimy a następnie mrozimy. Do zmrożenia lodów możemy użyć również suchego lodu.

SOS

Syrop z sosny 20ml
Cytryna 20 ml
Owoce goi 10g
Woda 40ml

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i gotujemy na wolnym ogniu przez pięć minut.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki