W półfinale Top Chefa 4 odpadł Bartek Szymczak. Miał przygotować najlepsze danie swojego rywala, Adama Adamczaka. Niestety poległ - lody buraczkowe w jego wykonaniu nie były warte finału, choć podobno były przepyszne. Właśnie dlatego publikujemy przepis na lody buraczkowe, które w wykonaniu Adama zachwyciły (przepis na lody wg Adama Adamczaka), a nie zmieniony lekko przepis przez Bartka (dodał przyprawy korzenne). A oto podany na Facebooku programu Top Chef przepis na lody w wykonaniu Adama:
LODY
Składniki:
Żółtka 12szt
Cukier 120g
Śmietana 0,5l
Świeży sok z buraków 0,5l
BISZKOPT
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki dyniowej
Zobacz: Top Chef 4, odcinek 11. RELACJA NA ŻYWO na Se.pl. Łukasz, Kasia i Adam w finale!
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana będzie już sztywna, cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy cukier.
Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i miksujemy po każdym dodaniu ok. 30-60 sekund. Do osobnego naczynia przesiewamy wymieszane mąki i łączymy z ubitymi jajkami.
Piekarnik nagrzewamy do 160°C.
Dno tortownicy wyłożonej papierem przelewamy masę.
Ciasto od razu wkładamy na nagrzanego do 160°C piekarnika i pieczemy przez ok. 40 min.
Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i tak pozostawiamy biszkopt do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu oddzielić nożem boki biszkoptu od formy i wyjąć z niej ciasto.
Żółtka ucieramy z cukrem w tym samym czasie łączymy mleko z sokiem buraczanym i podgrzewamy do temp. 100 stopni. Podgrzany płyn łączymy z utartymi żółtkami powolnym strumieniem. Przygotowaną masę chłodzimy a następnie mrozimy. Do zmrożenia lodów możemy użyć również suchego lodu.
SOS
Syrop z sosny 20ml
Cytryna 20 ml
Owoce goi 10g
Woda 40ml
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i gotujemy na wolnym ogniu przez pięć minut.