W ćwierćfinale walki o tytuł TOP CHEF kucharze będą przygotowywali… szaszłyki. Zadanie tylko z pozoru wydaje się łatwe, gdyż w tej prostej potrawie uczestnicy będą musieli zawrzeć jakąś historię. - W studiu stoi grill. Szok – stwierdził Bartek Szymczak przed rozpoczęciem konkurencji. – To ma być takie cv na patyku – taką wskazówkę od Macieja Nowaka otrzymają uczestnicy. W kolejnej konkurencji kucharze trafią do legendarnego, warszawskiego hotelu. Będą tam gotować dla naprawdę wymagających gości. Przy stolikach znajdą się bowiem: zdobywczyni Kryształowej Kuli 2. edycji „Dancing with the Stars. Taniec z Gwiazdami”, popularna aktorka – Agnieszka Sienkiewicz oraz legendarny lider zespołu Kombi, kompozytor i wokalista – Grzegorz Skawiński.
20.40 Zaczynamy! Kucharze już zabierają się za gotowanie - na początek robią szaszłyki. Na krótkim patyczku mają opowiedzieć swoją historię. Łukasz Budzik zdecydował, że smakiem jego dzieciństwa są placki ziemniaczane.
20.48 Kasia Daniłowicz wspomina swoje dzieciństwo i przygotuje coś związanego z kebabem. Przy okazji dowiadujemy się, że rodzice nie byli zachwyceni gotowaniem.
20.55 Amaro, Wachowicz, Nowak i Łapanowski sprawdzają co robią kucharze. Starają się opowiadać swoją historię na szaszłykach. Pokazują wakacje, smaki dzieciństwa, starają się jak mogą.
21.01 Kasi chciała, żeby było smacznie i prosto. - To drugie się udało - wypalił Nowak. Adam Adamczak nie wydał potrawy! Nie dopiekło mu się mięso. Szszłyk Łukasza Budzika ma wszystko! Po kolei - od tosta do wołowej kofty. To jego CV - po kolei kawałek wszystkiego, co robił w kuchni.
21.08 Konkurencję wygrywa prosty szaszłyk Bartka! A Kasia mówi: - Spinam tyłek i mam zamiar skopać chłopakom dupę! Bartek w ramach niespodzianki może spotkać się z rodziną.
21.14 Kuchrze zostali podzieleni na dwie grupy (Adam i Daniel oraz Kasia i Łukasz). Będą pracować w hotelu i wydawać dania, o których nie mają pojęcia, jak wyglądają.
21.16 Pierwsza grupa, czyli Adam i Daniel, mają wydać dwa razy cielęcinę, dwa razy żabie udka i wątróbkę foie gras orz okonia. Skawiński po podaniu przystawki (dostał foie gras) śmieje się, że jst jej bardzo mało. Okazuje się, że trafili i wszystkie składniki są na talerzu. Jednak jurorzy mają uwagi - Za twarde ziemniaczki - narzeka Nowak. Ale Ewa Wachowicz zachwyca się okoniem.
21.32 Druga grupa ma przygotować krewetkiz małżami, okonia, kaczkę,schab oraz tuńczyka z pianą w oliwek (zachwycili jury tym tuńczykiem). Jurorzy mają teraz trudne zadani. - Nie było wpadki - mówił zaskoczony Skawiński. O dziwo Agnieszka Sienkiewicz jest zachwycona prosiakiem (czyli małą świnką, zabitą zaraz po tym, jak przestaje pić mleko matki!). Do dogrywki trafiają Adam Admczak i Daniel Wełna.
21.43 Adam i Daniel mają przygotować czarną zupę. Czarną polewkę niczym z Pana Tadeusza (Adam przyznał, że nie czytał książki!), ale bez użycia krwi! Daniel podał zupę cebulową i zabarwił ją atramentem z kałamarnicy. Adam również korzystał z atramentu.
21.59 Odpada Daniel Wełna.