W Top Chef 5, odcinek 3. pojawią się dziś goście specjalni. Adam Kraśko i Ola Ciupa pomogą jurorom oceniać dania szefów kuchni. Zanim dowiemy się, kto okazał się najlepszy, a kto musiał odpaść, Grzegorz Łapanowski wspomina, jak gotował dla dzieci w polskiej szkole.
- Byłem i w takich szkołach, gdzie podawano najtańszy rozgotowany makaron z najtańszą kiełbasą i kapustą i nazywało się to łazankami. Zupa była z proszku. Kiedy ugotowałem tam obiad z warzywami, z ziołami, bez polepszaczy smaku, wybuchła afera, nikt nie chciał jeść - mówi juror w rozmowie z wyborcza.pl.
Łapanowski chce, żeby inwestować w edukację kulinarną. Jego zdaniem jesteśmy uzależnieni od polepszaczy smaku, od cukru i aromatów. Cieszy się, że wprowadzono zmiany w polskich szkołach, ale jego zdaniem takie rzeczy należy robić powoli, jednocześnie edukując.
Zobacz: Top Chef 5, odc. 3. Pojawi się Adam Kraśko i Ola Ciupa!
W dzisiejszym odcinku Top Chef 5 dowiemy się, jak rozbierać drób. Ciekawe, jakie jeszcze edukacyjne niespodzianki szykuje dla nas program?