Top Chef 5, odc. 2. Odpada Krzysztof Matuszkiewicz

2015-09-17 0:14

W dogrywce Top Chef 5, odc. 2. znaleźli się Hubert, Sergiusz i Krzysztof. Dla Krzysztofa to już druga dogrywka i jednocześnie ostatnia! Uczestnik jest bardzo pewny swoich dań, a potem okazują się one porażką... Motywem przewodnik dogrywki ma być pasta miso.

Top Chef 5: Krzysztof Matuszkiewicz

i

Autor: Facebook/Top Chef Top Chef 5: Krzysztof Matuszkiewicz

Top Chef 5, odc. 2. już za nami. W programie na pierwszy ogień poszły dania obiadowe - Małgorzata, Paweł i Jan Królikowski chcieli zjeść rosół, jagnięcinę (podobno Paweł jest na diecie) i lody. To co otrzymali od kucharzy zadowoliło ich w pełni! Wybór był trudny, ale ostatecznie immunitet otrzymała drużyna Anny, Mateusza i Tomasza. Podali rosół z perliczki z pierożkami wonton, jagnięcinę z warzywami i lody waniliowe z owocami.

Kolejna konkurencja pogrążyła kucharzy - mieli przygotować danie z jogurtu i wybranego produktu. Do wyboru mieli wędzoną paprykę, groszek, czarnuszkę, koper, bakłażan, olej dyniowy, morele, laska wanilii. Do dogrywki trafili Hubert, Sergiusz i Krzysztof. Dla Krzysztofa to już druga dogrywka!

W dogrywce produktem przewodnik była psta miso. Jest to tradycyjna gęsta pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży. Najczęściej używana jest do sosów, kiszonych warzyw lub mięs, a także do popularnej w Japonii zupy miso-shiru.

Kucharze nie mieli pomysłu na to, co przygotować. Ostatecznie Hubert podał tuńczyka z sosem miso, kalafiorem i jarmużem. Krzysztof przygotował tatar z tuńczyka, szparagami i przegrzebkami z pastą miso. Sergiusz podał zupę miso z sajgonkami, tofu, glonami.

Niestety to danie Krzysztofa okazało się najsłabsze. Kucharz spakował swoje noże.

Więcej: Top Chef 5, odc. 2. ZAPIS RELACJI NA ŻYWO na Se.pl

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki