Top Chef. Gwiazdy od kuchni już za nami. W finale trzy gwiazdy powalczyły o tytuł Top Chefa i 100 tysięcy złotych. Byli to: Beata Oleszek, Rafał Maserak, Piotr Vienio Więcławski.
Każdy z uczestników musiał przygotować 5 popisowych dań. Nie było to łatwe! Kto poradził sobie najlepiej? Śledźcie zapis relacji na żywo z Top Chefa od godz. 20.40
22.04 Kończymy relację na żywo. Dziękujemy, że byliście z nami!
22.03 - Jakie emocje, słuchajcie, nie wiem, co powiedzieć - mówi Rafał. - Jakąś część pieniędzy na pewno przeznaczę na cel charytatywny, a z resztą nie wiem co zrobię - mówi.
22.02 Rafał jest w szoku! Anita Sokołowska rzuca mu się na szyję, wszyscy uczestnicy gratulują. - Wytańczyłeś sobie ten finał - mówi Ewa Wachowicz.
22.01 - Wygrywa osoba, która gotuje całym swoim ciałem, zmysłami, sercem - mówi szef Amaro. - Zwycięzcą tej edycji zostaje RAFAŁ! -
22.00 - Kto wygrał? - pyta Maciek Rock Wojciecha Modest Amaro.
21.59 - Przez trzy miesiące pokazaliśmy Polakom, że można gotować bez tych nowomodnych pierdół. Po prostu robić dobrą michę - mówi Maciej Nowak.
21.57 Za chwilę dowiemy się, kto został Top Chefem. Jury ogłosi werdykt na żywo! W studiu są wszyscy uczestnicy i widownia. Na widowni siedzą Top Chefowie z poprzednich edycji, zespół Jarzębina i bliscy finalistów.
21.47 - Te dania nie odbiegały poziomem od dań z innych finałów Top Chefa - mówi szef Amaro. I podkreśla, że ostateczna decyzja nie będzie łatwa.
21.46 Ewa Wachowicz pyta, co gwiazdy zrobią z nagrodą. Każdy deklaruje, że przeznaczy jakąś sumę na zbożny cel.
21.45 - Nigdy nie zdawałem sobie sprawy z tego, jakie są emocje w tym programie. Wielki szacunek dla Top Chefów - mówi Rafał Maserak. - Udział w tym programie to była jedyna moja szansa w życiu, żeby pokazać ludziom, że umiem gotować - mówi Vienio.
21.43 - Vienio, z twojego menu najbardziej zapamiętałem czarną soczewicę. Rafał, u ciebie babeczką z batatów - powiedział Maciej Nowak. Ewa Wachowicz chwali Beatę i dorsza Rafała z czarnym czosnkiem. A Wojciech Modest Amaro docenia zupę Vienia, stwierdził, że jest rewelacyjna. Chwali także kotlet Beaty i dorsza Rafała. - Długo się przygotowywałem do tego finału - mówi Rafał.
21.42 Za chwilę dowiemy się, kto został Top Chefem!
21.40 Vienio zaserwował pudding z mleka kokosowego z marakują i jagodami goji. Beata Oleszek podała sernik z kaszy jaglanej z sorbetem jeżynowym. A Rafał sernik z batatów z malinami i malinowym sosem.
21.37 Gwiazdom został do przygotowania tylko deser. Rafałowi ciągle czegoś brakuje. Nagle stwierdza, że do deseru poda sok z malin ze świeżymi malinami. Dwie minuty przed wydaniem dania biegnie po składniki i przygotowuje sos!
21.36 Beata Oleszek serwuje kotlet z dzika z burakami i węgorzem, Rafał polędwicę wołową ze śliwkami, słoniną i musem z buraka, a Vienio ośmiornicę na czarnej soczewicy z kawiorem i zielonym grochem.
21.35 - Patrzę na scenę gastronomiczną i proponuję ludziom różne rozwiązania - mówi Vienio.
21.32 Finaliści przygotowują się do wydania pierwszego głównego dania. Beata podała gołąbki z kaszą jęczmienną i borowikami, Vienio rosół cytrynowy z pstrągiem oraz salsą z pomidora i cebulą, a Rafał pomidorowe consomee z dorszem w czarnym czosnku i brukselką.
21.29 Gwiazdy wydały kolejne dania. Beata podała pierogi ruskie z prażoną kaszanką, Vienio smażoną cykorię z puree z dyni i jabłek, a Rafał pieczony pasternak z rydzami i masłem orzechowym.
21.28 - Menu Beaty strasznie mi się podoba. Polskie smaki, bardzo domowe - mówi Martin.
21.27 Finaliści zaserwowali pierwsze przystawki, po czym wrócili do kuchni. - Rydze na patelnię! - krzyczy Rafał.
21.26 Beata chce podać śledzia w śmietanie z sokiem z jarzębiny i jabłkiem. Rafał podał pierogi z kalarepy z łososiem oraz granitą z ogórków małosolnych, a Vienio tatar z tuńczyka z porem i pistacjami.
21.25 Do finałowego serwisu pozostało coraz mniej czasu. Za trzy minuty finaliści muszą podać pierwsze dania.
21.23 Beata robi pierogi ruskie z kaszanką. - Musisz pomyśleć, jakie będą porcje tego wszystkiego - mówi Wojciech Modest Amaro.
21.21 Wojciech Modest Amaro przychodzi poobserwować uczestników.
21.20 Po przerwie wracamy do gotowania. Beacie nie działa piekarnik! Prosi Rafała o pomoc, bo boi się, że nie zdąży upiec sernika. - Bardzo się zżyłam z Rafałem, tylko mieć takich przyjaciół - mówi.
21.09 Beata podaje śledzia z jarzębiną. - To będzie premierowe danie - zapowiada.
21.08 - To jest finał, Rafał stawia wszystko na jedną kartę - mówi Marcin Przybysz.
21.07 Beata wymyśliła, że do dzika i buraków doda węgorza. Martin nie bardzo wie, jaką ma wizję.
21.06 Vienio rządzi w kuchni i nie daje sobie nic narzucić, a Beata podchodzi z pokorą i prosi Martina o radę. Wypytuje z czym podać kotlet z dzika.
21.05 - Prawie wszystko już jest zrobione - mówi Marcin Przybysz, który ma pomagać Rafałowi. Stwierdza, że powykańcza menu i mówi Rafałowi, żeby zajął się deserem.
21.04 Minęła godzina, czas na zmianę Top Chefów!
21.03 Kasia spaliła orzechy. Próbowała dwa razy, nie wyszło jej. - Nie da się uprażyć całych orzechów i płatków migdałów, bo płatki się palą - tłumaczy. A Vienio stwierdza, że nie pomaga mu, bo go nie słucha.
21.02 Maserak szaleje w kuchni. Jury stwierdziło, że robi kuchnię eksperymentalną.
21.01 - Chcę mieć urozmaiconą kuchnię. Zaczęło się to u mnie tym, że przestałem jeść mięso - mówi Vienio. - Proste, dobre, swojskie, a jednocześnie z designem restauratorskim - opowiada o swoim menu Vienio.
21.00 - Sernik z kaszą jaglaną to taki zwykły pomysł - mówi Ewa Wachowicz. - Ten sernik będzie podany z musem z jeżyny - szybko odpowiada Beata. - Ten program otworzył mi głowę - dodaje.
20.59 - Wydaje mi się, że deser nie jest fajny - mówi Kasia o daniu Vienia.
20.58 Beata zapomina przepis na sernik z kaszy jaglanej. - Modliłam się do Ducha Świętego, żeby mnie natchnął i żeby się udało - mówi.
20.57 - Kalarepa ma taki kapuściany posmak i stwierdziłem, że będzie fajnie się komponowała na pierogach - mówi Rafał. - To jest wariat - podsumowuje Tomek.
20.56 - Ośmiornicę się parzy trzy razy po to, żeby białko się ścięło. Parzę trzy razy i gotuję 57 minut - mówi Vienio.
20.55 - Oglądałem finał poprzedniej edycji i tam też się pojawiło consomee. Szef Amaro chyba też ma w karcie - tłumaczy wybór Rafał.
20.54 Vienio znów podkręca atmosferę. - On był tak zestresowany, że nie przekazał mi całości wizji - mówi Kasia.
20.53 Tomasz Purol mówi o daniach Rafała: - Menu jest ambitne. To rzeczy na wysokim poziomie. - Dobra, rób, człowieku! - przerywa mu Rafał.
20.52 Vienio z kolei przygotuje tatar z tuńczyka z porem, smażoną cykorię z pureee z dynii, rosół cytrynowy z pstrągiem, ośmiornica na czarnej soczewicy z kawiorem oraz budyń z mleka kokosowego
20.51 Rafał poda pierogi z kalarepy, pieczony pasternak z rydzami, pomidorowe consomme z dorszem, polędwicę wołową ze śliwkami i sernik z batatów z malinami
20.50 Beata przygotuje między innymi śledzie, kotlet z dzika oraz sernik z kaszy jaglanej.
20.47 Uczestnicy losują teraz po dwa noże. Na każdym jest imię i nazwisko Top Chefa, który pomoże naszym uczestnikom w finale.Vienio wylosował Sebastiana i Kasię, Rafał Tomasza i Marcina, Beata Dawida i Martina.
20.45 - Przetrwaliście 10 tygodni i robiliście dokładnie to, czego chcieliśmy. A teraz zróbcie to, co wy chcecie - mówi Wojciech Modest Amaro. Finaliści są przyjemnie zaskoczeni! Na przygotowanie dań mają 2 godziny, a później co 8 minut muszą serwować kolejne dania.
20.44 Finaliści muszą przygotować pięciodaniowe menu degustacyjne.
20.41 - Vienio na pewno zaszaleje - mówi o pierwszym finaliście Ewa Wachowicz.
20.40 Rozpoczynamy relację na żywo! Bądźcie z nami!