TOP CHEF 3. Kuchnia grecka i zabójcze pierogi - w 2. odcinku ODPADŁA Anna

2014-09-18 12:49

2. odcinek TOP CHEF to nowe wyzwania i co tu ukrywać - kolejne dramaty. Tematem przewodnim była kuchnia grecka, a popisy szefów kuchni oceniali niezwykli goście: miłośniczka Grecji – Katarzyna Skrzynecka oraz ekspert kulinarny, rodowity Grek – Teo Vafidis. Wszyscy starali się stanąć na wysokości zadania. Jednak reguły programu są nieubłagane. Ktoś musiał odejść. Tym razem padło na Annę.

W odcinku w głównej konkurencji wszyscy kucharze musieli poczuć się Grekami i zmierzyć się z kuchnią pachnącą słońcem. Podzieleni na 4 grupy szefowie przygotowywali przystawkę danie główne i deser. Nagrodą był oczywiście immunitet, który pozwalał bezpiecznie dotrzeć do następnego odcinka show. Nie wszystko szło jak z płatka. W drużynie niebieskich dowodzenie płynnie przejął Marcin. Natomiast w drużynie czerwonych  trwała nieustająca walka o przywództwo.

Dodatkowo kucharze popełniali błędy, na 23 minuty przed końcem konkurencji Teo Vafidis uświadomił Marcinowi, iż Grecy nie jedzą ryb z produktami mlecznymi. Tym samym uczestnik musiał przygotować danie od nowa. Z kolei Luiza była zniecierpliwiona nieporadnością Ani, a Bartek  na 2 minuty przed końcem czasu postanowił zaingerować w danie przygotowane przez Martę.

Z kolei danie Marcina Katarzyna Skrzynecka podsumowała tak: - Ja bym chętnie zjadła każdą z tych rzeczy w osobnym daniu. Ostatecznie jury postanowiło nie przyznawać immunitetu jednej drużynie, a wybranym osobom. Byli to: Luiza za przystawkę, Paweł za danie główne oraz Piotr za najlepszy deser. Okazało się, że są prawdziwymi szczęściarzami, gdyż kolejna konkurencja pozornie łatwa, wcale taką się nie okazała.

Uczestnicy musieli przygotować, idąc za słowami Macieja Nowaka, „coś gustownego i szlachetnego” używając tylko 3 produktów. A te mieli wybierać dla swoich kolegów posiadacze immunitetów. Od razu szansy pozbycia się niewygodnych przeciwników upatrywała w tej sytuacji Luiza. Jej zdaniem najłatwiej potknąć się na daniu, które przygotowuje się niemal z zamkniętymi oczami. Pewność siebie usypia czujność i na to właśnie liczyła właścicielka krakowskiego Yellow Doga, pytając członków swojej grupy o to, jakie składniki im przynieść. Nie wszyscy byli zadowoleni z dostarczonych produktów.

Czytaj: Top Chef 3, odcinek 2. Z programu odpadła Ania!

Czas dobiegł końca i nadeszła chwila degustacji, a potem werdyktu. Bugiera nie mógł opanować emocji, przynosząc swój krem z pomidorów i cukinii z ośmiornicą. – Denerwujesz się? – zapytał Wojciech Amaro. – To jest dobre chłopaku – powiedział z uśmiechem Maciej Nowak. Z kolei Danie Justyny Foltyn Wojciech Amaro skwitował jednym słowem – Poważnie? – spytał, rozgrzebując widelcem potrawę.

Zobacz: Rolnik szuka żony. Poznaj kobiety, które pokochały rolników [ZDJĘCIA]

Próbując dania Artura Augustyńskiego Ewa Wachowicz stwierdziła, iż dając mu tego jelenia, Luiza chciała go wyeliminować. – Kuchnia jest sprawiedliwa, sama eliminuje najsłabsze ogniwo – skomentowała Luiza. Za przesmażoną pierś z kaczki z gruszką, lawendą i cebulą do dogrywki trafiła Anna Niedziałkowska. Ale zapomniała posolić… ciasto! Niestety pasja i serce do gotowania tym razem nie wystarczyły. Ania zakończyła swój udział w show

Wizyta aktorek: uroczej Anety Zając i fascynującej Anity Sokołowskiej już w najbliższą środę 24 września, o godzinie 20.40 w Telewizji POLSAT.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki