Kuchnia Polana
Znają go wszyscy miłośnicy dobrej kuchni. Został kucharzem, choć wcześniej kształcił się na nauczyciela. Mowa o Andrzeju Polanie - świetnym szefie kuchni. Właśnie ukazała się jego książka "Doradca smaku 3", w której znajdziemy kilkadziesiąt znakomitych przepisów. Podzielono je na trzy działy: z patelni, z pieca, z garnka. Aby przyrządzanie dań było prostsze, kolejne etapy opisano w przejrzysty i jasny sposób. Polan to wielki miłośnik polskiej kuchni, ale nie zawsze w jej tradycyjnym wydaniu. Dlatego często proponuje wariacje na temat klasycznych dań, na przykład bigosu, albo serwuje przepis na włoską carbonarę z polskimi składnikami.
Andrzej Polan, "Doradca smaku 3", Wyd. Muza
Relacja z piekła
To, że żyje, Mary Berg zawdzięcza przypadkowi - jej rodzina w 1944 r. została zakwalifikowana do wymiany na jeńców niemieckich pojmanych przez aliantów. Dzięki temu mogła opuścić Europę. Ale wcześniej przeszła przez piekło, co opisała w swojej książce. "Pamiętnik..." to jedna z najbardziej wstrząsających relacji z czasów wojny, a jednocześnie poruszająca opowieść o dorastaniu w atmosferze wszechobecnej pogardy i śmierci. Mary Berg zaczęła spisywać swoje wspomnienia krótko po rozpoczęciu wojny - miała wtedy 15 lat. Opisuje oblężenie Warszawy, moment utworzenia getta, heroiczną, skazaną na klęskę walkę powstańców z getta. Te właśnie fragmenty są najbardziej wstrząsające. em
Mary Berg, "Pamiętnik Mary Berg. Relacja o dorastaniu w warszawskim getcie", Wyd. Prószyński i S-ka