Wegański makowiec z bakaliami
Składniki:
2 banany
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki oleju kokosowego
jabłko kwaśne
łyżka soku z cytryny
600 g masy makowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub waniliowego
ulubione bakalie i orzechy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
tabliczka gorzkiej czekolady
1/3 szklanki kokosowego mleka
ulubione bakalie
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Foremkę posmarować olejem. Do dużej miski włożyć banany oraz sok z cytryny i dokładnie zblendować. W małym rondelku rozpuścić olej kokosowy. Jabłko zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny.
Do miski z bananami dodać rozpuszczony olej, starte jabłko oraz wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać, wyłożyć do foremki i piec 40-45 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia. W małym rondelku rozpuścić czekoladę z kokosowym mlekiem, oblać ciasto i posypać ulubionymi bakaliami. Kroić po całkowitym schłodzeniu w lodówce.
Jeśli chcemy zrobić wersję tradycyjną, najlepiej zastąpić banany jajkami, a olej kokosowy masłem.
Serniki na dwa sposoby
Sernik polski
Przepis na foremki o średnicy 20 cm
1 kg twarogu tłustego zmielonego 3 razy
5 jajek
skórka otarta z 1 cytryny
skórka otarta z 1 pomarańczy
opcjonalnie rodzynki
laska wanilii
200 g cukru
Kruszonka na spód:
100 g masła
60 g cukru
175 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Z podanych powyżej składników zagniatamy kruszonkę. Wysypujemy na papier do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 15 minut w temp. 180 st.
Do misy robota kuchennego wkładamy twaróg, do którego dodajemy cukier, wanilię, skórki owocowe i opcjonalnie rodzynki.
Na najmniejszych obrotach mieszamy aż połączą się składniki.
Pojedynczo dodajemy całe jajka. Dokładnie mieszamy. Na najmniejszych obrotach „ubijamy” ok. 3 min. za pomocą różki w robocie kuchennym.
Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia, na który wykładamy kruszonkę.
Masę serową wylewamy na kruszonkę i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 st. na 100 min.
Na spód piekarnika ustawiamy foremkę z wodą, aby sernik mógł nie piec w kąpieli wodnej. Dzięki temu będzie bardziej delikatny i nam nie opadnie.
Po upieczeniu sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dekorujemy ulubionymi owocami i bakaliami.
Sernik z masłem orzechowym
Proporcje na okrągłą foremkę o średnicy 18 cm
Składniki
500 g serka mascarpone
400 g serka Philadelfia
100 g ksylitolu
3 łyżki masła orzechowego
4 jajka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Kruszonka na spód
100 g miękkiego masła
80 g ksylitolu
180 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
Kruszonkę zagniatamy z podanych składników powyżej, następnie pieczemy na papierze do pieczenia ok. 15 min w temp. 180 st.
Po ostudzeniu wykładamy nią foremkę również wyścieloną papierem do pieczenia.
Do misy robota kuchennego dajemy serek mascarpone, serek Philadelfia, ksylitol, masło orzechowe i przyprawę do piernika. Mieszamy na wolnych obrotach.
Stopniowo dodajemy po jednym jajku i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
Masę serowa przelewamy na upieczoną wcześniej kruszonkę i pieczemy ok. 80 minut w temp. 150 st. góra-dół w kąpieli wodnej (naczynie z woda dajemy na dno piekarnika).
Studzimy cała noc w lodówce, dekorujemy ulubionymi bakaliami i owocami.