Wielkanoc w kuchni Krzysztofa Hanke

2009-04-06 9:00

Krzysztof Hanke (52 l.), znany aktor i kabareciarz ze Śląska, zaprosił nas do swojej kuchni po to, byśmy towarzyszyli mu podczas przygotowywania świątecznych specjałów.

- Ja tam lubię jeść po śląsku - zarzekał się najbardziej znany w Polsce hanys, zwijając mięsną roladę. Popularny Bercik z serialu "Święta wojna" okazał się prawdziwym mistrzem kuchni. Zdradził nam swój sekretny przepis na świąteczną wersję panczkrautu z roladą mięsno-jajeczną.

Z czystym sumieniem możemy zagwarantować, że tradycyjne śląskie dania, które wyszły spod ręki utalentowanego aktora, są naprawdę palce lizać!

Rolada mięsna nadziewana jajkami

Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa; drobno pokrojona cebula; 2 suche kajzerki namoczone w mleku; 2 surowe jaja; 4 jajka gotowane na twardo; sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Zrobić masę jak na karmenadle - na kotlety mielone. Do przyprawionego mięsa, przysmażonej cebulki dodajemy wymoczone w mleku suche małe bułeczki. Mięso może być wieprzowe, ale dobrze sprawdza się też mieszane, pół na pół wołowe i wieprzowe. Tylko trzeba wtedy dać jedno surowe jajko mniej. Formować masę mięsną w wysmarowanej masłem brytfance. Do środka wkładamy trzy ugotowane na twardo jajka - przycinając ich czubki, aby lepiej się stykały. Na to nakładamy kolejną porcję mięsa. Piec w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni. Ok. 5 minut przed końcem można z ostatniego gotowanego jajka ułożyć na masie cienkie plasterki tak, by się lekko spiekły. Na koniec całość można przyozdobić rzeżuchą.

Panczkraut wielkanocny

Składniki:
Porcja dla 2 osób: ok. 0,5 kg ziemniaków; 0,5 kg kiszonej kapusty; mała cebula; przyprawy

Sposób przygotowania:
1. Ugotować ziemniaki i oddzielnie kiszoną kapustę (w proporcjach pół na pół).
2. Po ugotowaniu rozbić ziemniaki tłuczkiem,
3. potem zmieszać je z kapustą. Dodać zeszkloną na patelni pokrojoną drobno cebulę. Wszystko wymieszać.
4. Można dodać do całości np. zasmażkę i drobinę octu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu polać panczkraut tłuszczykiem ze skwarkami.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają