Obłędne serniki Bartka Boratyna na Wielkanoc. Poleca sam Mistrz!

Bartek Boratyn, ulubiony cukiernik gwiazd, którego widzowie znają z "Dzień dobry TVN", specjalnie dla czytelników "Super Expressu", przygotował przepisy na serniki, które zachwycą gości podczas Wielkanocy. Ich wykonanie jest proste, a smak niepowtarzalny.

 Słodkie święta. Bartek Boratyn. Znany cukiernik zdradza przepisy na swoje wypieki

i

Autor: instagram.com/bartekboratyn/
Zupy/nalesniki

i

Autor: Wydawnictwo Harde Link: Kliknij, aby kupić KSIĄŻKI

Boratyn swoją przygodę z gotowaniem zaczął w szkole średniej. Jego marzeniem było wtedy wystąpić w kulinarnym show „MasterChef”, co też mu się udało. Przez kolejne lata zdobywał doświadczenie cukiernicze na całym świecie. Dziś sam prowadzi swoją pracownię, którą chętnie odwiedzają gwiazdy polskiego show-biznesu oraz zwykli mieszkańcy Warszawy. Regularnie pojawia się także w śniadaniówce TVN, gdzie prezentuje przepisy na zachwycające desery.

Dzisiaj Bartek Boratyn dzieli się z czytelnikami SE.pl swoimi mistrzowskimi przepisami na serniki. Spytaliśmy Mistrza, dlaczego serniki? Bartek Boratyn wyjaśnił: 

– Sernik ma długą historię w kuchni polskiej i jest silnie zakorzeniony w tradycji kulinarnej tego kraju. Przygotowywany był już od wieków, a dzisiaj jest jednym z najbardziej popularnych deserów w Polsce, szczególnie podczas świąt i okazji rodzinnych.

– Serniki można przygotować na wiele różnych sposobów, co sprawia, że są bardzo wszechstronnym daniem. Mogą być tradycyjne z dodatkiem wanilii lub cytryny, ale także mogą zawierać dodatki takie jak owoce, czekolada, karmel czy bakalie, co pozwala na dostosowanie smaku do indywidualnych preferencji.

– Serniki charakteryzują się kremową konsystencją i delikatną teksturą, co sprawia, że są bardzo przyjemne w jedzeniu. Połączenie puszystego sera z kruchym spodem tworzy idealną harmonię smaków i faktur.

– Choć serniki mogą wydawać się skomplikowane, ich przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Istnieją proste przepisy, i te polecam, które można z łatwością opanować nawet dla początkujących w kuchni.

– Sernik może być spożywany o każdej porze dnia - jako słodkie zakończenie śniadania, deser po obiedzie, podwieczorek, a nawet jako lekka przekąska wieczorem. Jest również nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu.

Teraz, gdy już wszystko jasne, przyszła pora na cztery obłędnie smaczne serniki Bartka Boratyna. 

sernik pistacjowy

i

Autor: Shutterstock Wystarczy kilka składników i 20 minut wolnego czasu, aby zrobić pyszny sernik pistacjowy.

Sernik pistacjowy bez cukru

Przepis na okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm

Składniki:

Na sernik:

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g serka Philadelphia
  • 100 g ksylitolu
  • 4 jajka
  • 3 łyżki pasty pistacjowej

Kruszonka na spód:

  • 50 g masła
  • 35 g ksylitolu
  • Łyżka kakao
  • 75 g mąki

Przygotowanie: 

  1. Masło, ksylitol, kakao i mąkę ugniatamy do powstania sypkiej kruszonki. Pieczemy na blaszce ok 15 min w temp. 180 st.
  2. Serek mascarpone, serek Philadelphia, ksylitol i pastę pistacjową mieszamy w robocie kuchennym na wolnych obrotach do połączenia składników.
  3. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników i delikatnym ubiciu jajek.
  4. Gotową kruszonkę przesypujemy na na dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie wylewamy masę sernikową.
  5. Pieczemy w kąpieli wodnej w temp. 150 st. bez termoobiegu ok 100 min.
  6. Gotowy, ostudzony sernik wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dekorujemy świeżym malinami.
Co zrobić by sernik nie opadł.

i

Autor: Shutterstock Sernik nie opadnie, jeśli w czasie pieczenia trzymamy się własciwych zasad.

Sernik polski

Przepis na foremki o średnicy 20 cm

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu tłustego zmielonego 3 razy
  • 5 całych jajek
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • Opcjonalnie rodzynki
  • Laska wanilii
  • 200 g cukru

Kruszonka na spód:

  • 100 g masła
  • 60 g cukru
  • 175 g mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Z podanych powyżej składników zagniatamy kruszonkę. Wysypujemy na papier do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok 15 min w temp 180 st.
  2. Do misy robota kuchennego dajemy twaróg (możemy użyć twarogu już zmielonego z wiaderka), do którego dodajemy cukier, wanilię, skórki owocowe i opcjonalnie rodzynki.
  3. Na najmniejszych obrotach mieszamy do połączenia się składników.
  4. Pojedynczo dodajemy całe jajka. Mieszamy do połączenia składników. Na najmniejszych obrotach „ubijamy” ok 3 min. Za pomocą różki w robocie kuchennym.
  5. Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia, na który wykładamy papier do pieczenia, a następnie kruszonkę.
  6. Masę serową wylewamy na kruszonkę i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 st. na 100 min.
  7. Na spód piekarnika ustawiamy foremkę z wodą, aby sernik mógł nie piec w kąpieli wodnej. Dzięki temu będzie bardziej delikatny i nam nie opadnie.8. Po upieczeniu sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dekorujemy ulubionymi owocami i bakaliami.
Zaskocz gości czymś zupełnie nowym. W tę Wielkanoc przygotuj sernik czekoladowo-kokosowy

i

Autor: Shutterstock.com Pyszny czekoladowo-kokosowy sernik, który zachwyci gości

Świąteczny sernik z masłem orzechowym bez cukru

Proporcje na okrągłą foremkę o średnicy 18 cm

Składniki:

Masa serowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g serka Philadelfia
  • 100 g ksylitolu
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 4 jajka
  • Łyżeczka przyprawy do piernika

Kruszonka na spód:

  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g ksylitolu
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Kruszonkę zagniatamy z podanych składników powyżej, na następnie pieczemy na papierze do pieczenia ok 15 min w temp. 180 st.
  2. Po ostudzeniu wykładamy nią foremkę również wyścieloną papierem do pieczenia.
  3. Do misy robota kuchennego dajemy serek mascarpone, serek Philadelfia, ksylitol, masło orzechowe i przyprawę do piernika. Mieszamy na wolnych obrotach.
  4. Stopniowo dodajemy po jednym jajku i mieszamy do całkowitego podleczenie się składników.
  5. Masę serowa przelewamy na upieczona wcześniej kruszonkę i pieczemy ok 80 min w temp 150 st. góra dół w kąpieli wodnej (naczynie z woda dajemy na dno piekarnika).
  6. Studzimy cała noc w lodowce, dekorujemy ulubionymi bakaliami i owocami.
sernik z Nutellą

i

Autor: Shutterstock Sernik z Nutellą to obłędnie ciasto bez pieczenia w 4 krokach.

Sernik czekoladowy z 3 składników

Składniki:

  • 4 jajka
  • 300 g kremu czekoladowego
  • 500 g serka mascarpone

Przygotowanie:

  1. Żółtka ubij na puszystą masę, do której dodasz krem czekoladowy. Wymieszaj do połączenia składników.
  2. Do masy czekoladowej dodaj serek i wymieszaj dokładnie.
  3. W misie robota kuchennego ubij białka na sztywno.
  4. Ubite białka dodaj w 3 częściach i wymieszać do pieczenia składników.
  5. Sernik piecz w temp. 150 stopni, w kąpieli wodnej przez ok 80 min.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
QUIZ PRL. Wielkanoc w Polsce Ludowej
Pytanie 1 z 15
W PRL-u Wielkanoc nazywana była:
QUIZ PRL. Wielkanoc w Polsce Ludowej

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają