Magda Gessler jest restauratorką, krytyczką kulinarną, autorką książek kucharskich oraz osobowością telewizyjną. Zyskała popularność, jako Królowa Polskiej Gastronomii, głównie dzięki swoim programom kulinarnym. Od 14 lat przebojem telewizyjnym są „Kuchenne rewolucje”, w których odwiedza różne restauracje, doradza właścicielom oraz krytykuje ich działalność. Właśnie rozpoczęła się emisja 28. sezonu tego uwielbianego przez wszystkie pokolenia programu. Jej charakterystyczny styl i bezkompromisowe podejście do oceniania restauracji przyniosły jej przydomek "polskiej Gordon Ramsay'a". Jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych postaci w świecie kulinariów w Polsce.
Przebojowe dania Magdy Gessler
Kuchnia Magdy Gessler jest znana z wykorzystywania świeżych, sezonowych składników i tradycyjnych polskich receptur. Gessler słynie również z zamiłowania do mocnych smaków i aromatów. Jej potrawy są często doprawione ziołami, korzeniami i ostrymi przyprawami.
Jedną z najpopularniejszych potraw Magdy Gessler jest rosół z kury. Rosół jest tradycyjnym polskim daniem, które podaje się jako danie pierwsze, ale traktowane jest przez Polaków jak eliksir życia. Rosół Gessler jest przygotowywany z domowej kury i warzyw, i jest doprawiony solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
Inną popularną potrawą Gessler jest kotlet schabowy. Kotlet schabowy Magdy Gessler jest moczony w mleku z cebula, następnie panierowany w bułce tartej i smażony na maśle.
Gessler jest również znana ze swoich słodkich wypieków. Jednym z jej najpopularniejszych deserów jest sernik. Słynny sernik Magdy Gessler jest przygotowywany z twarogu, jajek, cukru i śmietanki.
Magda Gessler ikona polskiej kuchni
Magda Gessler jest ikoną polskiej kuchni. Restauracje sygnowane jej nazwiskiem są popularne wśród turystów i mieszkańców Polski. Jej lokal "U Fukiera" w Warszawie cieszy się szczególną popularnością i uznaniem. Gessler jest również autorką wielu książek kucharskich, które uczą ludzi, jak gotować tradycyjne polskie potrawy z typowym dla Królowej Polskiej Gastronomii twistem.
Specjalnie dla czytelników Super Expressu z okazji nachodzących świąt kulinarna celebrytka przygotowała kilka przebojowych przepisów na Niedzielę Wielkanocną.
Magda Gessler jest restauratorką, krytyczką kulinarną, autorką książek kucharskich oraz osobowością telewizyjną. Zyskała popularność, jako Królowa Polskiej Gastronomii, głównie dzięki swoim programom kulinarnym. Od 14 lat przebojem telewizyjnym są „Kuchenne rewolucje”, w których odwiedza różne restauracje, doradza właścicielom oraz krytykuje ich działalność. Właśnie rozpoczęła się emisja 28. sezonu tego uwielbianego przez wszystkie pokolenia programu. Jej charakterystyczny styl i bezkompromisowe podejście do oceniania restauracji przyniosły jej przydomek "polskiej Gordon Ramsay'a". Jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych postaci w świecie kulinariów w Polsce.
Przebojowe dania Magdy Gessler
Kuchnia Magdy Gessler jest znana z wykorzystywania świeżych, sezonowych składników i tradycyjnych polskich receptur. Gessler słynie również z zamiłowania do mocnych smaków i aromatów. Jej potrawy są często doprawione ziołami, korzeniami i ostrymi przyprawami.
Jedną z najpopularniejszych potraw Magdy Gessler jest rosół z kury. Rosół jest tradycyjnym polskim daniem, które podaje się jako danie pierwsze, ale traktowane jest przez Polaków jak eliksir życia. Rosół Gessler jest przygotowywany z domowej kury i warzyw, i jest doprawiony solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
Inną popularną potrawą Gessler jest kotlet schabowy. Kotlet schabowy Magdy Gessler jest moczony w mleku z cebula, następnie panierowany w bułce tartej i smażony na maśle.
Gessler jest również znana ze swoich słodkich wypieków. Jednym z jej najpopularniejszych deserów jest sernik. Słynny sernik Magdy Gessler jest przygotowywany z twarogu, jajek, cukru i śmietanki.
Magda Gessler ikona polskiej kuchni
Magda Gessler jest ikoną polskiej kuchni. Restauracje sygnowane jej nazwiskiem są popularne wśród turystów i mieszkańców Polski. Jej lokal "U Fukiera" w Warszawie cieszy się szczególną popularnością i uznaniem. Gessler jest również autorką wielu książek kucharskich, które uczą ludzi, jak gotować tradycyjne polskie potrawy z typowym dla Królowej Polskiej Gastronomii twistem.
Specjalnie dla czytelników Super Expressu z okazji nachodzących świąt kulinarna celebrytka przygotowała kilka przebojowych przepisów na Niedzielę Wielkanocną.
Żurek wielkanocny z oscypkiem
Składniki:
- biała kiełbasa
- kiszony żur
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 3 cebule
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- majeranek
- 4 ząbki czosnku
- średni oscypek
- 6 kromek razowego chleba
Przygotowanie:
- Gotujemy wywar z białej kiełbasy.
- Kiedy ona się zaparzy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, oraz trzy cebule pokrojone na ćwiartki.
- Zalewamy to żurem.
- Dodajemy odrobinę kwaśnej śmietany, dużo majeranku, czosnku.
- Musimy też dorzucić skórkę z wędzonego oscypka.
- Podajemy z grzankami z razowca posypanego startym oscypkiem.
Żurek wielkanocny z oscypkiem
Składniki:
- biała kiełbasa
- kiszony żur
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 3 cebule
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- majeranek
- 4 ząbki czosnku
- średni oscypek
- 6 kromek razowego chleba
Przygotowanie:
- Gotujemy wywar z białej kiełbasy.
- Kiedy ona się zaparzy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, oraz trzy cebule pokrojone na ćwiartki.
- Zalewamy to żurem.
- Dodajemy odrobinę kwaśnej śmietany, dużo majeranku, czosnku.
- Musimy też dorzucić skórkę z wędzonego oscypka.
- Podajemy z grzankami z razowca posypanego startym oscypkiem.
Jaja wypełnione wielkanocnie
Składniki:
- 6 jaj z ciemnymi skorupkami
- 2 kurze wątróbki
- 3 łyżki śmietany
- pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo i przekrawamy na połówki, starając się nie uszkodzić skorupek.
- Jajka wybieramy ze skorupek i siekamy. Wątróbki kurze smażymy, studzimy i siekamy.
- Jajka mieszamy z posiekanymi wątróbkami i do tej masy dodajemy śmietanę, stopione masło, koperek i sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
- Skorupki delikatnie napełniamy farszem i panierujemy w pysznej bułce tartej (domowej), a następnie smażymy na klarowanym maśle.
- Po usmażeniu doprawiamy pieprzem i koperkiem.
Jaja wypełnione wielkanocnie
Składniki:
- 6 jaj z ciemnymi skorupkami
- 2 kurze wątróbki
- 3 łyżki śmietany
- pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo i przekrawamy na połówki, starając się nie uszkodzić skorupek.
- Jajka wybieramy ze skorupek i siekamy. Wątróbki kurze smażymy, studzimy i siekamy.
- Jajka mieszamy z posiekanymi wątróbkami i do tej masy dodajemy śmietanę, stopione masło, koperek i sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
- Skorupki delikatnie napełniamy farszem i panierujemy w pysznej bułce tartej (domowej), a następnie smażymy na klarowanym maśle.
- Po usmażeniu doprawiamy pieprzem i koperkiem.
Mazurek irysowy
Składniki:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
Masa irysowa:
- puszka słodkiego skondensowanego mleka
- kieliszek koniaku
- tabliczka mlecznej czekolady
Przygotowanie:
- Mąkę, masło, cukier i żółtka łączymy w ciasto, szybko zagniatamy. Owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 4-5 godzin.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do formy i w piekarniku nagrzanym do 180 stopni pieczemy na złoty kolor.
- Zabieramy się do przygotowania masy irysowej. Puszkę słodkiego mleka skondensowanego wstawiamy do głębokiego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez cztery godziny.
- Po czym wyjmujemy masę irysową z puszki, dodajemy koniak i rozsmarowujemy na cieście.
- Tabliczkę czekolady topimy na małym ogniu. Ciasto fantazyjnie dekorujemy stopioną czekoladą.
Mazurek irysowy
Składniki:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
Masa irysowa:
- puszka słodkiego skondensowanego mleka
- kieliszek koniaku
- tabliczka mlecznej czekolady
Przygotowanie:
- Mąkę, masło, cukier i żółtka łączymy w ciasto, szybko zagniatamy. Owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 4-5 godzin.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do formy i w piekarniku nagrzanym do 180 stopni pieczemy na złoty kolor.
- Zabieramy się do przygotowania masy irysowej. Puszkę słodkiego mleka skondensowanego wstawiamy do głębokiego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez cztery godziny.
- Po czym wyjmujemy masę irysową z puszki, dodajemy koniak i rozsmarowujemy na cieście.
- Tabliczkę czekolady topimy na małym ogniu. Ciasto fantazyjnie dekorujemy stopioną czekoladą.
Baba drożdżowa
Składniki:
- ½ szklanki mleka
- 4 dag drożdży
- 3 całe jajka
- 2 żółtka
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 szklanki mąki
- pół torebki cukru waniliowego
- starta skórka z cytryny
- szczypta soli
- rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa
- cukier puder
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone, świeże drożdże. Dodajemy 1/3 szklanki mąki i wszystko razem mieszamy na gładką masę. Nasze ciasto, które dopiero jest rozczynem, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy, aż wyrośnie.
- Jajka i żółtka ucieramy razem z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Łączymy z rozczynem. Dosypujemy resztę mąki, dodajemy miękkie masło i energicznie wyrabiamy na całkowicie gładką, jednolitą masę.
- W tym momencie jest czas na dodanie bakalii. Ciasto mieszamy z bakaliami i przekładamy do nasmarowanej masłem formy. Czekamy, aż ciasto w formie wyrośnie, a następnie wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut.
- Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na lukier, smarujemy ciasto i dekorujemy bakaliami.
Baba drożdżowa
Składniki:
- ½ szklanki mleka
- 4 dag drożdży
- 3 całe jajka
- 2 żółtka
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 szklanki mąki
- pół torebki cukru waniliowego
- starta skórka z cytryny
- szczypta soli
- rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa
- cukier puder
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone, świeże drożdże. Dodajemy 1/3 szklanki mąki i wszystko razem mieszamy na gładką masę. Nasze ciasto, które dopiero jest rozczynem, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy, aż wyrośnie.
- Jajka i żółtka ucieramy razem z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Łączymy z rozczynem. Dosypujemy resztę mąki, dodajemy miękkie masło i energicznie wyrabiamy na całkowicie gładką, jednolitą masę.
- W tym momencie jest czas na dodanie bakalii. Ciasto mieszamy z bakaliami i przekładamy do nasmarowanej masłem formy. Czekamy, aż ciasto w formie wyrośnie, a następnie wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut.
- Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na lukier, smarujemy ciasto i dekorujemy bakaliami.
Biały majonezowy sos czosnkowy
Składniki:
- 1 szkl. oliwy lub oleju słonecznikowego
- 2 łyżki mleka
- 4 ząbki czosnku
- 1 całe jajko
- 1 łyżka winnego octu
- sól
Przygotowanie:
- Do przygotowania tego sosu potrzebny jest mikser typu minipimer (blender ręczny). Do naczynia wkładamy kolejno wszystkie składniki. Końcówkę miksera ustawiamy na samym dole.
- Mieszamy do momentu, gdy cały sos uzyska jednolitą konsystencję majonezu.
- Jeżeli uznamy, że sos jest zbyt gęsty, dodajemy jeszcze dwie łyżki mleka.
- Możemy przechowywać go w lodówce przez dwa dni, nie dłużej.
Biały majonezowy sos czosnkowy
Składniki:
- 1 szkl. oliwy lub oleju słonecznikowego
- 2 łyżki mleka
- 4 ząbki czosnku
- 1 całe jajko
- 1 łyżka winnego octu
- sól
Przygotowanie:
- Do przygotowania tego sosu potrzebny jest mikser typu minipimer (blender ręczny). Do naczynia wkładamy kolejno wszystkie składniki. Końcówkę miksera ustawiamy na samym dole.
- Mieszamy do momentu, gdy cały sos uzyska jednolitą konsystencję majonezu.
- Jeżeli uznamy, że sos jest zbyt gęsty, dodajemy jeszcze dwie łyżki mleka.
- Możemy przechowywać go w lodówce przez dwa dni, nie dłużej.
Sos tatarski
Składniki:
- 1 szkl. domowego majonezu
- kilka kaparów
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 obrane korniszony
- 2 kiszone ogórki
- 1 garść marynowanych pieczarek lub gąsek
- 1 sparzona cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżka musztardy i łyżka śmietany
Przygotowanie:
- Korniszony, ogórki, grzybki i cebulkę kroimy bardzo drobno.
- Posiekane warzywa łączymy z posiekanymi jajkami i z sosem z majonezu, śmietany, musztardy doprawionego do smaku solą i pieprzem.
Sos tatarski
Składniki:
- 1 szkl. domowego majonezu
- kilka kaparów
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 obrane korniszony
- 2 kiszone ogórki
- 1 garść marynowanych pieczarek lub gąsek
- 1 sparzona cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżka musztardy i łyżka śmietany
Przygotowanie:
- Korniszony, ogórki, grzybki i cebulkę kroimy bardzo drobno.
- Posiekane warzywa łączymy z posiekanymi jajkami i z sosem z majonezu, śmietany, musztardy doprawionego do smaku solą i pieprzem.