Katarzyna Pakosińska wiedzie nas do Gruzji, w której zakochała się pod koniec lat 80. Cykl jej reportaży opowiada o pełnej przygód i nieoczekiwanych zwrotów akcji podróży. Widzowie poznają dzieje regionu Kakhetia, który uznawany jest na całym świecie za kolebkę wina. Odwiedzi również Tbilisi, królewską wielokulturową stolicę Gruzji, zwaną Paryżem Wschodu.
Podczas podróży Kasia będzie uczyć się gotować gruzińskie potrawy, takie jak chaczapuri (placek z serem sulguni), lobio (przysmak z kolendry i czerwonej fasoli). Trasę przemierzy konno, rowerem, kajakiem, jeepem (off road), pieszo, nauczy się pisać i mówić w języku kartuliena, zatańczy z najsłynniejszym gruzińskim zespołem folklorystycznym Sukhishvili. Podczas emisji będzie uruchomiona strona internetowa, na której znajdą się newsy z podróży, zdjęcia i blog autorki. Widzowie będą mogli również redagować tę stronę. W każdym z odcinków będzie konkurs nawiązujący do tajemnic Gruzji.