Domowe przetwory
Domowe przetwory to sprytny sposób na oszczędności w rodzinnym budżecie. Własnoręcznie przygotowane przetwory są tańsze od tych kupionych w sklepie, ale przede wszystkim zdrowsze i dużo smaczniejsze. Owocowe dżemy i warzywne pikle urozmaicą nasz zimowy stół. Domowe nalewki świetnie sprawdzą się w roli prezentu od serca.
Jak robić przetwory, aby zaoszczędzić?
♦ Do przygotowania dżemów i soków, wybieraj najsłodsze owoce. Będziesz potrzebować mniejszej ilości cukru, a czasem nawet wcale.
♦ Korzystaj nie tylko z owoców kupionych na targu. Jeśli widzisz, że u kogoś w ogrodzie leżą owoce na ziemi, spytaj, czy możesz je pozbierać za darmo.
♦ Sporządzaj sprytne przetwory łączące tanie warzywa i drogie owoce.
♦ Wykorzystaj słoiki i pokrywki z odzysku, po wcześniej kupionych przetworach lub po przetworach z ubiegłego roku.
♦ Pamiętaj, aby słoiki i pokrywki dobrze umyć i wyparzyć. Higiena to podstawa, jeśli nie chcesz wyrzucać zepsutych przetworów.
♦ Słoiki opatrz nalepką z nazwą i datą zamknięcia. To bardzo ułatwi utrzymanie porządku w spiżarni.