Jaki grill wybrać? Oto ranking najlepszych grilli
Miejsce IV – odkryty grill na węgiel drzewny lub brykiety: cena od 120 do ponad 600 zł
- Podczas używania grilla opalanego brykietem węgla drzewnego stwierdzono obecność 13 z 16 rakotwórczych WWA, zarówno podczas pieczenia potraw, jak i spalania samego paliwa. Wystarczy więc rozpalić pusty grill na brykiety, a już robi się niebezpiecznie, zwłaszcza dla osoby rozpalającej, a potem doglądającej.
- Mając taki grill stężenie trujących substancji możemy nieco ograniczyć. Dla zdrowia powinno się zrezygnować z gotowych marynowanych mięs na grilla. Stare lub tłuste mięso to wyższe stężenie trucizn.
- Naturalne przyprawy, takie jak imbir, kurkuma, rozmaryn, chronią przed szkodliwymi związkami powstającymi podczas grillowania. Najwięcej wytwarza ich mięso peklowane, wędzone lub konserwowane saletrą, podczas pieczenia uwalniające rakotwórcze nitrozaminy. Z tego samego powodu na grill nie powinna trafiać kiełbasa. Piec trzeba na aluminiowych tackach: tłuszcz kapiący na węgiel to cała masa trucizn w powietrzu.
foto: SHUTTERSTOCK
Miejsce III – grill tradycyjny, ale z pokrywą: cena od 70 do 8500 (za ceramiczny)
- Grill z pokrywą zapewnia jako takie bezpieczeństwo biesiadującym, ponieważ ruszt i żarzący się węgiel drzewny są zakryte.
- Potrawy spod pokrywy mają lepszy smak, zapobiega ona powstawaniu płomieni, dzięki czemu mięso się nie spala. Świetny do przygotowania grubszych kawałków mięsa. A także do wędzenia.
- Ma wywietrznik, który pozwala na regulowanie temperatury, wokoło grilla nie unosi się popiół z MP2,5 i wiatr go nie zdmuchuje, ale tak jak w grillu bez pokrywy, w tym z pokrywą też tworzy się 16 zabójczych WWA.
- W takim grillu spala się mniej węgla drzewnego i brykietów z takiego węgla niż w grillu nieosłoniętym.
foto: SHUTTERSTOCK
Miejsce II – grill gazowy: cena od 140 do 4000 (za 6-palnikowy)
- Grill gazowy nie tylko nie emituje pyłu PM2,5, ale spośród 16 niebezpiecznych związków WWA wytwarza tylko połowę.
- Grill gazowy jest prosty w użyciu, można go szybko rozpalić i szybko osiąga wymaganą temperaturę.
- Ma też możliwość regulowania i utrzymywania żądanej temperatury w zależności od rodzaju potrawy.
- Pośród grilli gazowych są modele z kilkoma palnikami, które pozwalają na zastosowanie różnych metod grillowania. Poza tym taki grill jest tańszy w użytkowaniu niż węglowy i łatwo utrzymać go w czystości.
foto: SHUTTERSTOCK
Miejsce I – grill elektryczny: cena od 70 do ponad 16000 (za elektryczny wodny)
- Grille elektryczne są wprawdzie stacjonarne, za to bezpieczne. Szybko się nagrzewają, można więc dzięki nim przygotować potrawy nawet w krótkim czasie.
- Z jednej strony przez grille elektryczne tracimy wolność, bo jesteśmy uzależnieni od gniazdka z prądem, z drugiej jednak zyskujemy, bo nie ma dymu, który przeszkadza sąsiadom.
- Wadą grilli elektrycznych jest to, że potrzebują źródła prądu, ale można je postawić na balkonie, a nawet w ogrodzie, używając odpowiednio długiego kabla.
- Bezpieczny grill stojący w odpowiednim miejscu w ogrodzie, a niedaleko niego stół, przy którym siedzi rodzina i przyjaciele, to zdaniem wielu ideał grillowania. Podobnie jak grill gazowy, elektryczny jest łatwy do utrzymania w czystości.
foto: SHUTTERSTOCK
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...