Popularne grzyby jadalne rurkowate
Popularne grzyby jadalne rurkowate
Popularne grzyby jadalne rurkowate
Borowik szlachetny – duży mięsisty kapelusz o średnicy 6–25 cm. Powierzchnia kapelusza w różnych odcieniach brązu, dolna żółtawozielona lub biała, trzon białawoszary. Biały, jędrny miąższ po przekrojeniu nie zmienia barwy, ma przyjemny zapach i łagodny smak. Może być mylony z bardzo gorzkim goryczakiem żółciowym.
foto: Shutterstock
Popularne grzyby jadalne rurkowate
Borowik usiatkowany – kapelusz do 30 cm średnicy, początkowo półkolisty, potem poduchowaty, koloru bladobrązowego do ochrowobrązowego, powierzchnia gładka, matowa i zamszowata, rurki białawe, z wiekiem przy brzegu kapelusza czerwonawe, trzon z kremową siateczką, miąższ biały.
foto: Shutterstock
Popularne grzyby jadalne rurkowate
Podgrzybek brunatny – kapelusz duży, średnica 3–15 cm, ciemnobrązowy, z wiekiem jaśniejszy płowobrązowy, wypukły. Powierzchnia sucha, matowa, podczas wilgotnej pogody lepka. Od spodu dobrze widoczne jasnożółte rurki. Trzon 4–12 cm, dość gruby, walcowaty, jasnobrązowy. W miejscach uszkodzonych zmienia kolor, staje się zielononiebieski. Zapach przyjemny, smak łagodny.
foto: Shutterstock
Popularne grzyby jadalne rurkowate
Maślak zwyczajny – szeroki, brązowy kapelusz o średnicy 5–15 cm pokryty lepką skórką, osadzony na niskim jasnożółtym trzonie z charakterystycznym pierścieniem. Po deszczu silnie śluzowaty. Gdy wyschnie, na powierzchni są widocze promieniście ułożone brązowe włókienka. Na spodzie kapelusza widoczne żółtawe rurki. Miąższ jasnożółtawy, dość miękki.
foto: Shutterstock
Popularne grzyby jadalne rurkowate
Maślak sitarz – kapelusz o średnicy 3–11 cm, powyginany, brązowawy, jaśniejszy przy brzegach. Pod spodem ma żółtawe rurki o dużych porach przypominających sito. Skórka z kapelusza łatwa do zdjęcia. Osadzony jest na cienkim trzonie o takiej samej barwie.
foto: Shutterstock
Popularne grzyby jadalne rurkowate
Maślak żółty – kapelusz o średnicy 4–15 cm, barwy złocistożółtej, skórka gładka i lepka, w deszczu śluzowata. Trudno oddziela się od miąższu. Rurki oliwkowożółte przyrośnięte do trzonu. Pierścień białawy lub żółtawy.
foto: Shutterstock
Popularne grzyby jadalne rurkowate
Koźlarz babka – kapelusz ma 5–20 cm, jest miękki, poduszkowaty, szarobrązowy (w różnych odcieniach), osadzony na wysokim, twardym trzonie. Spód z rurkami, szarobiały. Trzon biały z ciemnymi łuseczkami, szorstki.
foto: Shutterstock
Popularne grzyby jadalne rurkowate
Koźlarz czerwony – ma gruby, gładki, mięsisty kapelusz o średnicy 6–15 cm barwy pomarańczowej, na spodzie szary. Białawy trzon pokryty jest brązowoczerwonymi łuskami. Przekrojony miąższ barwi się na ciemnoszaro lub liliowo.
foto: Shutterstock
Popularne grzyby jadalne rurkowate
Koźlarz grabowy – kapelusz o średnicy 4–12 cm, żółtawozielonkawy, szarooliwkowy, niekiedy całkiem brązowy lub czarny. Młody z typowymi wgłębieniami, podczas suchej pogody często spękany. Rurki szarawe lub brązowe, po uszkodzeniu barwiące się na fioletowoszaro. Miąższ białawy.
foto: Shutterstock
Popularne grzyby jadalne rurkowate
Koźlarz świerkowy – kapelusz o średnicy 3–9 cm, barwy rdzawej z pomarańczowym odcieniem, w dotyku filcowaty. Biały trzon pokryty drobnymi łuseczkami. Miąższ biały, przekrojony barwi się na szaroróżowo. Rośnie w lasach świerkowych.
foto: Shutterstock
Popularne grzyby jadalne rurkowate
Piaskowiec kasztanowaty – kapelusz o średnicy 5–10 cm, suchy, gładki lub delikatnie aksamitny w kolorze cynamonowo-brązowym. Skórka trudna do zdjęcia. Trzon ma taką samą barwę jak kapelusz lub jest nieco jaśniejszy. Miąższ białawy do kremowego o przyjemnym zapachu.
foto: Shutterstock
Popularne grzyby jadalne rurkowate
Piaskowiec modrzak – ma matowy, słomkowaty lub jasnobrązowy kapelusz o średnicy 5–15 cm. Pod spodem widoczne kremowe rurki. Trzon wysoki, prawie takiej samej barwy jak kapelusz, u góry gładki, na dole kosmkowaty lub nagi. Miąższ po przekrojeniu szybko sinieje.
foto: Shutterstock
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...