Porównaliśmy ceny grzybów w skupach i na targowiskach. Głowa boli
Porównaliśmy ceny grzybów w skupach i na targowiskach. Głowa boli
Masowy wysyp grzybów zaczyna się w połowie września i trwa aż do pierwszych przymrozków. Wtedy w naszych lasach pojawiają się najpopularniejsze gatunki, takie jak: podgrzybki, borowiki, maślaki, koźlarze i kanie.
więcej...
foto: Shutterstock
Porównaliśmy ceny grzybów w skupach i na targowiskach. Głowa boli
Zwykle zbieramy grzyby na własne potrzeby. Część zbieraczy zbiera je tylko po to, żeby je sprzedać, a przy dobrych zbiorach możemy liczyć na spory zarobek, może to być nawet kilka tysięcy miesięcznie.
więcej...
foto: Marcin Smulczyński/Super Express
Porównaliśmy ceny grzybów w skupach i na targowiskach. Głowa boli
Cena za grzyby w skupie zależy od gatunku i regionu, gdzie są zbierane. Mogą się często zmieniać w trakcie sezonu. Im więcej grzybów w lasach tym niższe ceny w skupach.
więcej...
foto: Tomasz Golla/Super Express
Porównaliśmy ceny grzybów w skupach i na targowiskach. Głowa boli
Do skupu możemy oddać pieprzniki jadalne - kurki (na zdjęciu), borowiki, podgrzybki, koźlarze, rydze, kanie oraz maślaki.
więcej...
foto: Shutterstock
Porównaliśmy ceny grzybów w skupach i na targowiskach. Głowa boli
W niektórych regionach Polski możemy sprzedać również opieńki, gąski i lejkowce dęte.
więcej...
foto: Artur Hojny/Super Express
Porównaliśmy ceny grzybów w skupach i na targowiskach. Głowa boli
Prawdziwki w tym roku wyjątkowo obrodziły, jednak ich cen utrzymuje się na dobrym poziomie
więcej...
foto: reprodukajca Mariusz Mucha/Super Express
Porównaliśmy ceny grzybów w skupach i na targowiskach. Głowa boli
Maślaki mimo śluzowatej, niestrawnej dla człowieka skórki na kapeluszach, uchodzą za jedne z najsmaczniejszych grzybów.
więcej...
foto: Shutterstock
Porównaliśmy ceny grzybów w skupach i na targowiskach. Głowa boli
Pamiętajmy - grzyby należy zjeść lub przerobić nie później niż w ciągu doby od zebrania. Jeśli mamy ich za dużo warto je sprzedać.
więcej...
foto: Shutterstock
Porównaliśmy ceny grzybów w skupach i na targowiskach. Głowa boli
Prawdziwki – w skupie dostaniemy od 40 do nawet ponad 100 zł za kilogram tych królewskich grzybów
więcej...
foto: Shutterstock
Porównaliśmy ceny grzybów w skupach i na targowiskach. Głowa boli
Maślaki – ich cena w skupie zaczyna się od kilkunastu złotych. To cenny surowiec na mielony susz grzybowy, wykorzystywany przez przemysł spożywczo-przetwórczy
więcej...
foto: Shutterstock
Porównaliśmy ceny grzybów w skupach i na targowiskach. Głowa boli
Kurki – osiągają na skupie cenę od 20 zł do kilkudziesięciu zł za kilogram. To nasz flagowy towar eksportowy.
więcej...
foto: Shutterstock
Porównaliśmy ceny grzybów w skupach i na targowiskach. Głowa boli
Podgrzybki - za te aromatyczne grzyby na skupie płacą od 25 do 40 zł/kg
więcej...
foto: Shutterstock
Porównaliśmy ceny grzybów w skupach i na targowiskach. Głowa boli
A jak kształtują się ceny na targowiskach? Najwięcej w sprzedaży jest podgrzybków. Ceny za te grzyby wahają się między 25 zł a 50 zł za kg. Za kurki zapłacimy nawet 80 zł/kg. Cena prawdziwka to ok. 60 – 70 złotych za kg. O wiele mniej, bo ok. 30 zł, trzeba zapłacić za kilogram maślaków.