Przepisy na grilla
Przepisy na grilla
Biesiadowanie przy grillu jest jedną z ulubionych rozrywek Polaków, a majówka to idealny czas rozpoczęcia sezonu. Dania z grilla nie tylko są proste w przygotowaniu, ale i tanie. Grillujemy nie tylko mięsiwa, ale też ryby, sery, warzywa czy owoce. Warzywa można grillować w postaci odpowiednio przyprawionych plastrów, jak i faszerowane np. pieczarkami, ryżem czy mięsem mielonym. Grillowane mięsa i ryby będą smakować jeszcze bardziej, gdy podamy je z sosami czy dipami. Zanim położymy mięso na grillu, należy je odpowiednio zamarynować – wtedy mięso po upieczeniu będzie soczyste, miękkie i delikatne.
Pstrąg w ziołach i maśle czosnkowym
Składniki: 1 pstrąg, masło czosnkowe, mieszanka ziół, cytryna, sól. Na masło: kostka masła, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Pstrąga wypatroszyć, umyć. Posolić od środka, włożyć pokrojone plasterki cytryny, posypać ziołami i włożyć kulkę masła czosnkowego. Położyć na tacce aluminiowej, grillować ok. 30 min.
Miękkie masło włożyć do miseczki, wcisnąć do niego czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masło włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjąć pół godziny przed podaniem.
Grillowane pieczarki
Składniki: 15-20 dużych pieczarek, 20 dag masła, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano.
Sposób przygotowania: Pieczarki oczyścić. Zostawić same kapelusze, a nóżki posiekać w kosteczkę. Masło połączyć z ziołami, solą i pieprzem. W kapelusze wkładać posiekane nóżki i przykrywać je masełkiem ziołowym. Pieczarki położyć na folii i zawinąć. Grillować ok. 20 min.
Karkówka w ziołach
Składniki: 4 grube kotlety, 2 łyżki miodu, 4 łyżki sosu sojowego, sok z cytryny, 4-6 ząbków czosnku, po pół łyżeczki majeranku, tymianku, cząbru, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: W misce wymieszać miód, sos sojowy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i pieprz. Do marynaty włożyć mięso i odstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Co jakiś czas mięso przewracać. Kotlety ułożyć na dobrze rozgrzanym grillu i piec ok. 6-10 minut z każdej strony. Po upieczeniu posypać solą.
Banany z czekoladą
Składniki: 4 banany, 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, 2 łyżki rumu.
Sposób przygotowania: Wzdłuż bananów odciąć kawałek skóry o szerokości 2 cm. Na miąższu ułożyć kawałki czekolady skropionej rumem. Osobno zawinąć każdy banan w folię aluminiową, położyć na grillu, piec 10 minut.
Ziemniaki z białym serem
Składniki: 4 duże ziemniaki, 10 dag sera twarogowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Ser rozetrzeć z drobno posiekaną cebulą, szczypiorkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki starannie wyszorować, osuszyć i natrzeć solą. Każdy owinąć w folię aluminiową wysmarowaną masłem i włożyć między węgle w grillu. Piec 40-50 min. do miękkości. Odwinąć z folii, przekroić na pól, wyjąć łyżeczką miąższ, pozostawiając grube ścianki. Masę serową rozetrzeć z miąższem i napełnić połówki ziemniaków.
Szaszłyki z indyka i cukinii
Składniki: ½ kg piersi z indyka, 2-3 małe cukinie, 3 czerwone cebule, 3 ząbki czosnku, po łyżeczce: tymianku i bazylii, 2 łyżki musztardy, pół cytryny, 3-4 łyżki oliwy, ½ łyżeczki papryki czerwonej, 1-2 łyżeczki cynamonu, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Przygotować marynatę. Wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać musztardę i oliwę. Następnie dodać przyprawy: tymianek, bazylię, paprykę i jedną łyżeczkę cynamonu, sól i pieprz oraz posiekany czosnek. Obmyte piersi z indyka pokroić w kostkę ok. 2,5 x 2,5 cm. Powstałą marynatą skropić pokrojone mięso. Całość wymieszać i pozostawić na ok.1,5-2 godzin w lodówce. Cukinie umyć i pokroić w dość grube plastry. Obraną cebulę pokroić na ćwiartki. Mięso wyjąć z marynaty i nabić z warzywami na posmarowane oliwą, długie wykałaczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki piec na grillu, polewając od czasu do czasu marynatą. Nie zapomnieć o przewracaniu, żeby się nie przypaliły. Pieczenie powinno trwać ok. 10 minut, w zależności od grilla. Szaszłyki posypać odrobiną cynamonu.
Jabłka faszerowane kaszanką
Składniki: 4 duże jabłka, 25 dag kaszanki, 1 czerwona cebula, 2 korniszony, majeranek, tymianek, mielona papryka, sok z cytryny, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Jabłka umyć, odciąć wierzch, wydrążyć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny i posypać tymiankiem. Kaszankę wyjąć z osłonki, rozgnieść widelcem. Z cebuli odkroić 4 plasterki, resztę drobno posiekać. Kaszankę wymieszać z cebulą i pokrojonymi w drobna kostkę korniszonami. Doprawić majerankiem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Wydrążone jabłka napełnić farszem z kaszanki, przykryć plasterkiem cebuli i zawinąć w folię aluminiową. Położyć na ruszcie i piec ok. 30 min.
Kiełbasa grillowana w ostrej glazurze
Składniki: 4 kawałki kiełbasy, pół szklanki pikantnego ketchupu, 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Sposób przygotowania: Ketchup wymieszać z czosnkiem. Kiełbasę ponacinać. Kiełbasę podpiec przez ok. 7 min na grillu, a następnie jeszcze gorące posmarować glazurą. Ułożyć z powrotem na ruszcie i piec jeszcze ok. 10 min, obracając i smarując glazurą.
Sos czosnkowy
Składniki: 2 ząbki czosnku, 100 g jogurtu naturalnego, gęstego, 100 g majonezu, sól, pieprz i zioła do smaku.
Sposób przygotowania: Do miseczki wlać jogurt i majonez. Wycisnąć dwa duże ząbki czosnku, dodać odrobinę pieprzu i zioła do smaku (może to być np. bazylia, oregano, estragon). Można dodać drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszać.
Surówka z czerwonej kapusty surowej i rzodkiewek do obiadu i na grilla
Składniki: 1/2 małej czerwonej kapusty (ok. 400 g), 8 rzodkiewek, 1/2 ogórka z cienką skórką, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu, 1 łyżka oliwy, 4 łyżki jogurtu naturalnego, sól i pieprz, zielone listki rukwi lub rukoli lub posiekany szczypior
Sposób przygotowania: Oczyść i umyj czerwoną kapustę. Pokrój w cienkie paski nożem lub poszatkuj za pomocą krajalnicy do warzyw. Wymieszaj czerwoną kapustę z solą, dobrze ugniataj i pozostaw na około 30 minut. Rzodkiewki oczyść, opłucz, pokrój na cienkie plasterki. Ogórka również pokrój na cienkie plasterki. Kapustę czerwoną wymieszaj z sokiem z cytryny, syropem z agawy i oliwą. Dodaj plasterki rzodkiewki i ogórka. Wymieszaj. Na koniec dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. Podawaj posypane zielonymi listkami rukwi lub szczypioru.
Sałatka ziemniaczana z fasolką
Składniki: 800 g ziemniaków, 500 g ugotowanej fasolki szparagowej (może być mrożona), 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana, 2 łyżki czarnych oliwek, 1 czubata łyżka kaparów w occie, 1/2 łyżeczki oregano (lub ulubionej mieszanki ziół z oregano), 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę, 100 g młodych liści szpinaku, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki octu spod kaparów, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, można nie obierać, pokroić na kawałki wielkości kęsa. Ugotować do miękkości. Ugotowaną fasolkę szparagową pokroić na kawałki wielkości kęsa. Gorące warzywa przełożyć do miski i zalać winegretem zmiksowanym z oliwy, octu oraz przypraw. Odstawić do ostygnięcia. Do warzyw dodać posiekaną cebulę, pokrojone oliwki i kapary. A także oregano i rozdrobniony czosnek. Wymieszać wszystko starannie, ale niezbyt mocno. Na koniec dodać liście szpinaku i lekko przemieszać. Porcjować w szklanki lub kubeczki.
Szaszłyki z sera halloumi i warzyw
Składniki: 2 opakowania sera halloumi po 200 g, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2 czerwone cebule, 2 cukinie, 100 g pomidorków koktajlowych, marynata: 4 łyżki oliwy, skórka z 1 cytryny, sok z połówki cytryny, łyżeczka suszonej bazylii, łyżeczka suszonego tymianku lub oregano (wg upodobania) sól, pieprz
Sposób przygotowania: Ser halloumi i oba rodzaje papryki pokrój w dużą kostkę, cukinię w półplasterki, cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie oddziel od siebie poszczególne segmenty. Warzywa i ser umieść w misce. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Polej nią warzywa i ser, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Wyjmij patyczki do szaszłyków z wody i nabijaj na nie zamarynowane składniki, zaczynając i kończąc pomidorkiem - do wyczerpania składników. Delikatnie posyp szaszłyki solą i pieprzem. Szaszłyki grilluj z dwóch stron na grillu ogrodowym, aż ser i warzywa lekko się przyrumienią (ok. 10 minut). Szaszłyki możesz też przygotować na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją opiekania.
Coleslaw z makaronem
Składniki: 250 g makaronu drobnego, 350 g poszatkowanej kapusty i marchewki lub gotowej mieszanki, 1 mała cebula drobno posiekana, 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana, 1 świeży ogórek obrany, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w kostkę, 3 jajka, ugotowane na twardo, posiekane, ¾ szklanki majonezu, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka octu jabłkowego, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Makaron ugotuj w osolony wrzątku o 1 minutę krócej, niż podaje producent w instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź. Odstaw do przestygnięcia. Wymieszaj majonez z cukrem i octem. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Przypraw solą i pieprzem do smaku. W misce wymieszaj poszatkowaną kapustę i marchewkę. Dodaj pokrojone: cebulę, seler naciowy, ogórek. Wymieszaj. Na koniec dodaj makaron, jajka i sos. Delikatnie wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na 30 minut. Nadwyżki przechowuj w lodówce do 24 godzin.
Grillowe porady
Pragniesz zdrowo i bezpiecznie grillować. Zobacz także: