Szybkie dania z mięsa mielonego: 3 najlepsze przepisy
Zastanawiacie się, jakie szybkie danie można zrobić na obiad? Jeśli tak, to Beszamel.pl ma na to sposób. A właściwie trzy sprytne sposoby na szybkie mięsne danie obiadowe. Podstawą jest mięso mielone. Bez względu na gatunek, mięso mielone przygotowuje się szybko. Oto 3 łatwe przepisy na ciepły posiłek na szybko!
Pożywne krokiety z mięsem mielonym po meksykańsku: łatwy przepis na tani obiad
Pożywne krokiety z mięsem mielonym po meksykańsku są bardzo tanim przepisem obiadowym. A do tego pełnowartościowym posiłkiem, bogatym w białko i błonnik. Zawsze mam w lodówce naleśniki, które traktuję jak półprodukt. W dowolnej chwili z niewielkiej ilości mięsa, fasoli i kukurydzy z puszek oraz sosu pomidorowego mogę wyczarować pyszny obiad. Polecam ten łatwy przepis na oszczędny obiad.
Składniki:
Na naleśniki:
10 dużych naleśników
Farsz:
2 łyżki oleju
1 cebula, drobno posiekana
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
350 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego lub z indyka
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 puszka czerwonej fasoli lub czarnej fasoli, odsączona
1 mała puszka kukurydzy, odsączona
250 ml przecieru pomidorowego lub jeszcze lepiej gotowego sosu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka papryki mielonej
1/4 łyżeczki papryki ostrej, mielonej
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
100 g żółtego sera, startego
Panierka:
2 jajka
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki tartej bułki
Ponadto:
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Jeśli naleśniki przygotujecie z wyprzedzeniem, to przygotowanie tego dania zajmie Wam zaledwie 30 minut. Żeby ułatwić sobie życie, raz w tygodniu smażę około 30 naleśników i przechowuję je w lodówce. W ciągu tygodnia na pewno je wykorzystam.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia.
Dodać mięso i smażyć razem, często mieszając, aby mięso się nie zbryliło.
Gdy mięso się zrumieni, dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze 2 minuty.
Dodać osączoną fasolę i kukurydzę. Zamieszać. Wlać przecier pomidorowy, przyprawić i ponownie wymieszać. Gdy zawartość patelni ponownie zawrze, zdjąć z ognia.
Zawartość patelni podzielić na 10 porcji. Na każdym naleśniku kłaść porcję nadzienia oraz porcję żółtego sera. Zawinąć w kopertę. Najpierw zawinąć przeciwległe boki, następnie złożyć zawiniątko na trzy razy.
Tak przygotowane koperty panierować w rozmąconym jajku z mlekiem, a następnie w tartej bułce.
Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z kolorową sałatką z pomidorów.
Zobacz przepis: Krokiety z mięsem mielonym po meksykańsku
Makaron zapiekany z mielonym mięsem: przepis na szybki i tani obiad premium
Makaron zapiekany z mielonym mięsem i serem to sprawdzony przepis na szybki i tani obiad. Robiłam taką mięsną zapiekankę i przygotowanie porcji dla 4 głodomorów nigdy nie zajęło mi więcej niż 30 minut. Zapiekanka makaronowa to oldskulowe danie na pocieszenie. Pokarm dla ciała i duszy!
Składniki:
500 g makaronu krótkiego np. rurek lub kolanek
500 g mielonej wieprzowiny, np. z łopatki
1 łyżka oleju
1 mała cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
300 ml przecieru pomidorowego
200 ml mleka
2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
100 g sera mozzarella, startego
1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Na dużej patelni na oleju usmaż zmieloną wieprzowinę do zrumienienia. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut, aż cebula będzie przezroczysta.
Dodaj przecier pomidorowy i mleko oraz włoskie przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Zdejmij z ognia i odstaw.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, „al dente”, czyli półtwardy, wyczuwalny pod zębami.
Makaron wymieszaj z mięsnym sosem pomidorowym.
Przełóż połowę makaronu do naczynia żaroodpornego, posyp tartym serem mozzarella. Przykryj pozostałym makaronem. Wierzch posyp resztą sera mozzarella wymieszanego z parmezanem.
Piecz przez 30-35 minut lub do momentu, aż ser się zrumieni. Jeśli jednak zacznie się przypiekać już po 20 minutach pieczenia, to przykryj zapiekankę folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.
Wyjmij z piekarnika i odczekaj około 10 minut nim zaczniesz porcjować zapiekankę.
Zobacz przepis na: Makaron zapiekany z mielonym mięsem
Frytki z mielonym mięsem i serem: łatwa zapiekanka w teksańskim stylu
Frytki z mielonym mięsem i serem mój syn nazywa niechlujną zapiekanką. Coś w tym jest... Ale to dziecinnie łatwa zapiekanka! Wystarczy upieczone frytki polać uprzednio przygotowanym sosem, posypać serem i gotowe. Przyrządzenie takiej zapiekanki można podzielić na etapy. Dzień wcześniej ugotować sos, a przed obiadem połączyć wszystko w całość. Genialne!
Składniki:
1 łyżka oleju roślinnego
500 g wołowiny mielonej
1 cebula, posiekana drobno
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mieszanki przypraw mielonych: chili, kminek, wędzona papryka, pieprz
sól do smaku
1 puszka czerwonej fasoli, osączonej
1 puszka kukurydzy, osączonej
1 kg frytek mrożonych
100 g tartego sera
1-2 dymki ze szczypiorem pokrojone drobno
Sposób przygotowania:
W rondlu rozgrzej olej, dodaj wołowinę i starannie rozdzielając łyżką kawałki mięsa, usmaż na rumiano.
Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia cebuli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
Dodaj pomidory z puszki. Wlej do puszki wodę i również dodaj do garnka. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier oraz mieszankę mielonych przypraw. Posól do smaku.
Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut.
Dodaj odcedzoną fasolę i kukurydzę. Wymieszaj.
Frytki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy frytki są już upieczone. Polej je przygotowanym sosem. Posyp tartym serem i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz do rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia sera.
Przed podaniem posyp posiekaną zieloną cebulką.
Zobacz przepis na: Frytki z mielonym mięsem i serem