TOP CHEF: Dzięki tym przepisom zostaniecie bogami seksu!
Sos na ogonach wołowych, tatar z tuńczyka albo surowe krewetki...to dania, które sprawią, że po romantycznej kolacji zostaniesz rewelacyjnym kochankiem lub kochanką. Jurorzy nowego show "Top Chef" tylko nam zdradzili swoje sekretne przepisy, aby zostać bogiem seksu.
Grzegorz Łapanowski
Grzegorz Łapanowski
Sos mięsny na ogonach wołowych
Składniki: 1 ogon wołowy, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 6 pieczarek, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Ogon wołowy piecz do zezłocenia w piekarniku przez 40-60 minut, po czym przełóż go do szybkowaru wraz z przygotowaną włoszczyzną (warzywa umyj i obierz ze skórki, pora przetnij wzdłuż i opłucz poszczególne warstwy z piasku, który może się tam znajdować), zielem angielskim i liściem laurowym oraz lampką czerwonego wina.
Wszystko to zalej wodą na ok. 2 cm ponad poziom produktów. Dorzuć pieczarki pokrojone uprzednio w plasterki. Zamknij szybkowar na półtorej godziny. Po tym czasie ostrożnie otwórz naczynie i odcedź wywar.
To nie koniec gotowania! Teraz, bez przykrywki, zredukuj płyn, aby otrzymać gęsty, jak miód, esencjonalny sos. Jeśli będzie trzeba, dopraw go solą i pieprzem. Delikatne mięso jedz na kanapce! Jest pyszne!
foto: archiwum se.pl
Maciej Nowak
Maciej Nowak
Krewetki smażone
Składniki: 200 g różowych krewetek (u mnie mrożone Black Tiger), 50 g masła, 2 łyżki natki pietruszki, 2-3 ząbki czosnku, ostra papryka (najlepiej świeża, ale suszona też się nadaje - ilość wedle gustu),sól
Wykonanie: Krewetki rozmrozić i osączyć na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzać masło. Następnie dodać do masła posiekany drobno czosnek, natkę pietruszki i paprykę. Po około minucie dodać krewetki. Całość smażyć na dość mocnym ogniu przez 3 minuty ciągle mieszając (przy dłuższym smażeniu krewetki zrobią się "gumowe"). Posypać szczyptą soli, wymieszać i od razu podawać. Można podawać ze świeżą bagietką.
foto: archiwum se.pl
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowicz
Mus czekoladowy
Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 4 łyżki wody, 2 łyżki masła, 4 jajka, 3 łyżki cukru pudru, śmietanka 30-36 proc., szczypta soli, mięta do dekoracji Wykonanie: W garnku podgrzać wodę, dodać kawałki czekolady. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi. Dodać masło i dobrze wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Dodać lekko ostudzoną masę czekoladową. Mieszać, aż będzie jednolita. Śmietanę ubić na sztywny krem. Białka ubić na sztywną pianę, dodając do niej szczyptę soli i łyżkę cukru pudru. Stopniowo wmieszać do masy jajeczno-czekoladowej ubitą śmietanę (mniej więcej 6 łyżek), następnie pianę z białek. Przelać do pucharków i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Podawać udekorowane bitą śmietaną i świeżą miętą.
foto: archiwum se.pl
Joseph Seelesto
Joseph Seelesto
Perwersyjny tatar z tuńczyka
Składniki:300 g świeżego tuńczyka, 15 g świeżego imbiru, 10 ml oliwy truflowej, 15 ml sosu rybnego, 50 g marakui, 50 g kiwi, 100 g pomidorów , 1 g soli, 1 g pieprzu, 1 awokado, 2 g cukru pudru, 2 limonki, 4 jajka przepiórcze, 3 ml octu
Wykonanie: Tuńczyka i imbir kroimy w drobną kostkę, całość doprawiamy oliwa truflową oraz sosem rybnym. Awokado miksujemy z sokiem z limonek ze szczyptą soli i cukru pudru. Wyfiletowanego pomidora kroimy w półcentymetrową kostkę, podobnie kiwi i mango. Sałatkę doprawiamy solą i białym pieprzem oraz oliwą z oliwek. Jajka gotujemy w niewielkiej ilości wody z octem. Mus z awokado kładziemy na tatarze, na nim jajko, sałatkę obok tatara.
foto: archiwum se.pl
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...