Wakacje w Polsce
Wakacje w Polsce
Wakacje w Polsce
Nad morzem obowiązkowo rybka, bo w końcu lokalna, z naszego Bałtyku… niestety, często to my prędzej byliśmy nad polskim morzem niż wspomniana ryba. Widoczne w menu halibuty, morszczuki, pangi czy mintaje nie żyją w polskim morzu, a więc można mieć wątpliwości co do ich świeżości. Dorsz za to, który jak najbardziej jest bałtycką rybą, nie jest łowiony w sezonie letnim. Problem może być też np. z Solą. To „nasza” ryba, jednak jak wskazują kontrole przeprowadzone przez Inspekcję Handlową, restauratorzy potrafią zaserwować nam tańszą limandę żółtopłetwą choć zamówiliśmy wspomnianą solę.
foto: DOMIN/SUPER EXPRESS
Wakacje w Polsce
Na Warmii i Mazurach wcale nie jest lepiej – podczas kontroli przeprowadzonych w zeszłym roku w sezonie letnim, w niemal połowie zakładów żywieniowo-żywnościowych wykazano nieprawidłowości. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykazuje, że najczęściej chodziło o brak czystości w lokalach, nieprawidłowe przechowywanie jedzenia (w tym produktów mrożonych), problemy z odpadami a także przeterminowane produkty.
foto: Tomasz Radzik/SUPER EXPRESS
Wakacje w Polsce
W Małopolsce, czyli m.in. na Podhalu kontrole wykazały, że właściciele punktów gastronomicznych dobrze wiedzą jak oszczędzać, rzecz jasna kosztem turystów. Kebab, który jest bardzo wygodnym jedzeniem dla turystów (tzw. opcja „do ręki) oferowany jest zwykle z dwoma rodzajami mięsa do wyboru: drobiowe bądź baranina… która okazuje się tańszą wołowiną. Podobnie jest, gdy zamówimy pierogi z jagnięciną – ta też może okazać się mięsem wołowym. Tradycyjny przysmak z polskich gór, oscypek, potrafi zamienić się w… roladę serową.
foto: SHUTTERSTOCK
Wakacje w Polsce
Kontrole generalnie wykazują, że polskie miejscowości turystyczne na swoich klientach „nieźle kręcą”. Porcje bywają niedoważone nawet o połowę, cenę dań poznajemy dopiero podczas ich otrzymania lub gdy poprosimy o rachunek, a o informacjach dotyczących alergenów w danym posiłku nie ma mowy. Inspekcja Handlowa w ubiegłym sezonie letnim wykazuje, że w prawie 80 proc. skontrolowanych lokalów gastronomicznych w całej Polsce były nieprawidłowości. Tylko w województwach pomorskim, zachodniopomorskim i warmińsko-mazurskim Państwowa Inspekcja Sanitarna nałożyła na obiekty żywności i żywienia mandaty o wysokości ponad 230 tys. złotych tylko w sezonie letnim.
foto: Piotr Piwowarski/SUPER EXPRESS
Wakacje w Polsce
Dobrze, gdy też zarezerwowany przez nas pokój w ogóle istnieje. Oszuści chętnie wykorzystują „wygody” internetu, czyli możliwość rezerwowania noclegu przez sieć. Zakopiańska policja od dwóch lat zmaga się z procederem zamieszczania fałszywych ofert w serwisach ogłoszeniowych czy aukcyjnych. Dlatego zanim zarezerwujemy pokój, powinniśmy sprawdzić jego autentyczność, weryfikując numery NIP/REGON w Ewidencji Działalności Gospodarczej, a także czy zdjęcia przedstawiające miejsce naszego wypoczynku nie są skopiowane z innego portalu. Oszuści potrafią jednak podszyć się pod faktycznie istniejące firmy, stąd najlepiej rezerwować nocleg za pośrednictwem portali turystycznych, a także lepiej zapłacić kilka złotych więcej ale dopiero PO przyjeździe na miejsce, niż płacąc z góry.
foto: Marcin Smulczyński/SUPER EXPRESS
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...