Kasia Tusk podaje przepis na ciasto i jesienne smutki
Dla wielu jesień to moment nostalgii i chwili zastanowienia. Kasia Tusk jednak potrafi umilić czas sobie, swoim bliskim oraz obserwatorom. Z chęcią dzieli się swoimi chwilami spędzonymi nad morzem bałtyckim. Stara się także przemycać trochę mody, ale i lifestyle'u. Tym razem wykorzystała wrzesień na przypomnienie swojego ulubionego przepisu na ciasto. Czekała na ten moment przez rok. Choć post na blogu "Make Life Easier" został dodany w październiku 2021 roku, to zdaniem córki lidera PO nie stracił ani trochę na ważności. Poniżej dokładny opis przygotowania wypieku.
Sposób przygotowania:
1. Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej przykrywając lnianą serwetą). Po 15 minutach powinien podrosnąć. Do oddzielnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, cukier i jajka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i jednocześnie mieszamy. Następnie dodajmy rozpuszczone i ostudzone (nie gorące!) masło i wyrabiamy ciasto (wyrabiam mechanicznie za pomocą haka, ale rękoma też da radę). Po kilku minutach wyrabiania ciasta dolewamy cienkim strumieniem olej i ponownie ugniatamy ciasto. W efekcie końcowym ciasto nie powinno kleić się do rąk. Odstawiamy ciast na minimum 45 minut.
2. W dużej patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy umyte jabłka pokrojone w półksiężyce (pestki oczywiście wycinamy), dodajemy nasiona ze środka laski wanilii (samą laskę też można wrzucić – a co tam!), dolewamy rum i czekamy aż jabłka delikatnie zmiękną.
3. Dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na dwa placki (proporcje w przepisie powinny wystarczyć na dwie sztuki ciasta). Na środku rozsmarowujemy pokaźną porcję konfitury z płatków róż i układamy jabłka. Delikatnie zaciągamy brzegi ciasta, aby uzyskać formę jak na zdjęciu. Posypujemy ciasto płatkami migdałów i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut (ciasto powinno być zarumienione).
4. Do małego garnuszka wlewamy parę łyżek gęstej śmietany i stawiamy na bardzo małym ogniu. Dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż do jej całkowitego roztopienia. Wyciągamy ciasto z piekarnika i polewamy jej tą pyszną miksturą.
Przepis pochodzi ze strony "Make Life Easier" (13 października, 2021 r.)