To prawdziwa kopalnia wiedzy: dzięki latrynie wiemy co jedli Warszawiacy 500 lat temu!

2014-03-13 15:31

Z czego składał się jadłospis mieszkańców Warszawy pół tysiąca lat temu? Głównie owoców, ziaren zbóż czy mięsa. Archeolodzy odnaleźli na warszawskiej starówce latrynę z XV wieku. To prawdziwy skarb!  

500 lat temu życie Warszawy toczyło się na terenie dzisiejszego Starego Miasta. To tam było centrum wydarzeń i handlu. Dzięki znalezionej, w czasie prac remontowych piwnic latrynie naukowcy wiedzą czym żywili się nasi przodkowie.

Cenne znalezisko znajduje się pod obecnym adresem Nowomiejska 4, czytamy na tvnwarszawa.tvn24.pl. latryna jest dość duża i zdaniem badaczy powstała w XV wieku, czyli 500 lat temu. Prawdopodobnie była używana aż do końca XVI wieku, więc to co w niej znaleziono pozwala na poznanie nawyków żywieniowych ludzi na przestrzeni lat.

Czytaj: Super Historia. Złota wolność szlachecka utopiła kraj

Okazuje się, że w latrynie znaleziono pozostałości po ziarnach zbóż, których próbki są badane przez pracowników Muzeum Historycznego m.st. Warszawy. Oprócz resztek jedzenia archeolodzy znaleźli też kawałki naczyń i zastawy. Dlaczego? Zdaniem badaczy ówcześni ludzie traktowali latrynę jak śmietnik, dlatego wrzucali tam też zniszczone naczynia.

Jeśli chodzi o pokarm, to w latrynie oprócz śladów zbóż znaleziono też kości zwierząt, co wskazuje na to, że w menu dawnych Warszawiaków było mięso: głównie wołowina, wieprzowina oraz mięso z kóz i owiec. Ale dawni mieszczanie nie stronili też od drobiu, spożywali mięsko z kur i gęsi. Jadali też ryby oraz nasiona roślin strączkowych takich jak groch czy bób. Popularne były tez pszeniczne placki i podpłomyki. I kto by pomyślał, że latryna to taka... kopalnia wiedzy o przeszłości!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki