Restauracja Tesone, Kraków

i

Autor: Anna Kaczmarz/Dziennik Polski/POLSKA PRESS Restauracja Tesone, Kraków

Nie zamknął lokalu mimo obostrzeń. Restaurator walczy o przetrwanie, "To jedyne wyjście"

2021-04-08 6:22

Już od października 2020 roku restauracje mogą działać tylko wydając posiłki na wynos. Dla wielu przedsiębiorstw, zwłaszcza mniejszych, często jest to jednoznaczne z bankructwem. Nie wszyscy jednak decydują się na zamknięcie lokali, nawet mimo panujących obostrzeń. Jedną z nich jest restauracja Tesone w Krakowie. - Jestem otwarty od samego początku, w ogóle się nie zamknąłem – mówi właściciel.

Każdy może tam pójść, zjeść i zrelaksować się na miejscu, a knajpa cieszy się dużym powodzeniem wśród klientów. Wielu z nich nie obawia się zarażenia koronawirusem i korzysta z takiej możliwości. Paweł Mołoń (43 l.) nie wyobraża sobie, że miałby zamknąć swój biznes.

Nie przegap: Koronawirus. Ekspert OSTRZEGA: w kolejnych dniach liczba chorych na COVID-19 nadal będzie wysoka

- Jeśli się nie otworzymy, zbankrutujemy. To jest jedyne wyjście, żeby żyć normalnie – powiedział nam.

Lokal pozostaje otwarty mimo licznych kontroli. Paweł Mołoń przypuszcza, że część z nich jest wynikiem działań konkurencji. Zdążył się do nich przyzwyczaić, jest też na nie przygotowany od strony prawnej.

- Miałem ponad 35 kontroli. Nauczyłem się z tym żyć, wprowadziliśmy to jako jedną z normalności w tych dziwnych czasach – przyznał.

Utrzymuje, że przez cały okres funkcjonowania restauracji nie było wśród personelu ani jednego przypadku zachorowania na Covid-19. Zaznaczył też, że restauracja funkcjonuje z zachowaniem dbałości o bezpieczeństwo klientów. Przed wejściem obowiązkowe mierzone są temperatury, każdy dostaje kwestionariusz covidowy do wypełnienia.

Spytaliśmy eksperta, doktora Michała Sutkowskiego, co myśli o takim zachowaniu. Według niego takie zachowania stwarza się większe ryzyko.

- W ten sposób zagrożenie stwarza się większe. Nawet jeśli są zachowane rygory sanitarne to nie wszyscy będą tego przestrzegać i pomijam względy prawne, ale w środku trzeciej fali pandemii nie jest to najlepsze rozwiązanie z punktu widzenia zdrowotnego. Nie rekomenduję otwierania, przychodzenia też nie – ocenił lekarz.

Sonda
Czy Twoim zdaniem restauracje powinny być otwarte w czasie pandemii?
Przedłużenie obostrzeń i powrót do szkół? Konferencja Adama Niedzielskiego

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają