Zdaniem ekonomisty Marka Zubera (49 l.) jest kilka składowych, które sprawiają, że popularne warzywo osiągnęło niebotyczną cenę. – Przede wszystkim jest to jednak kwestia niskiej podaży. Choć zbiory papryki w Hiszpanii będą trwały do końca kwietnia, już teraz widzimy, że będą bardzo marne. Przyczyniły się do tego niekorzystne warunki pogodowe – burze, mrozy. Przez to, że tak mało jest tej papryki, po raz pierwszy od lat, ceny w hiszpańskich hurtowniach przekroczyły 5 euro – ocenia. Według eksperta podwyżka papryki względem zeszłego roku jest niebagatelna. – Jeśli spojrzymy, że w zeszłym roku można było kupić paprykę za 1 euro, to widzimy 500 proc. wzrost cen – zapewnił. Zdaniem Zubera może dojść do tego, że niebawem za paprykę „zapłacimy 50 zł”. Cóż, jak widać taniej wyjdzie nam przyrządzenie dla całej rodziny swojskiego schabowego niż zdrowych potraw typu leczo...
Pilne! Tak drogo jeszcze nie było. Papryka za 40 zł! Drożyzna zarżnie kieszenie Polaków?
2021-04-08
6:16
Drożyzna nie odpuszcza! Idąc na zakupy, możemy przeżyć nie lada szok. Powód? Papryka stała się towarem luksusowym. W niektórych sklepach osiągnęła cenę blisko 40 zł za kilogram! Co sprawia, że popularne warzywo jest dużo droższe niż np. schab, którego kilogram kosztuje ok. 16 zł, czy kurczak, za którego zapłacimy średnio 7 zł?
Super Raport 07.04 (Goście: Dariusz Joński - KO, Szymon Hołownia - Polska 2050) Sedno Sprawy: dr Artur Zaczyński