Elżbieta Rafalska: W Wielkanoc zaserwuję tradycyjny kruszon

2017-04-15 4:00

W swym domu na Wielkanoc w kuchni stery przejmuje minister rodziny, pracy i polityki społecznej! W te święta jak co roku zaserwuje bliskim swój popisowy wypiek. To ciasto o apetycznie brzmiącej nazwie "kruszon lubelski".

- Zawsze ląduje na naszym stole. To ciasto, na którym wychowały się moje dzieci - mówi nam Elżbieta Rafalska (62 l.).

Przy okazji minister Rafalska składa świąteczne życzenia Czytelnikom "Super Expressu". - Życzę radosnego Alleluja w naszych domach. Rodzinnego, świątecznego czasu wśród naszych rodzin. A dla młodszych - mokrego dyngusa i hojnego zajączka. Apeluję też, by w tym szczególnym czasie dostrzec osoby dotknięte przez los, potrzebujące, cierpiące, bezdomne. Bądźmy wrażliwi na tych, którzy nie mogą w święta cieszyć się rodzinnym ciepłem - dodaje szefowa resortu rodziny i pracy.

Kruszon lubelski

Ciasto: 3 szkl. mąki, 1 kostka masła, 2/3 szkl. cukru pudru, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego

Bezy: 5 białek, 1 szklanka cukru; dodatkowo odsączone z kompotu owoce czarnej porzeczki

Wykonanie ciasta:Produkty połączyć, początkowo siekając nożem, a potem ugniatać. Z gotowego ciasta oddzielić 1/4 na kruszonkę. Oba kawałki ciasta można schłodzić w lodówce. W czasie schładzania ciasta zrobić bezy: białka ubić na sztywno, dodając cukier. Następnie na blachę obsypaną tartą bułką wyłożyć ciasto i posypać je czarną porzeczką. Na to łyżką nałożyć ubitą pianę z cukrem, tworząc górki bezowe. Ciasto na kruszonkę poszarpać palcami i posypać przestrzeń między bezami. Piec 40 minut w temperaturze 160 stopni.

ZOBACZ: Rafalska: To Jarosław Kaczyński jest autorem programu 500 Plus

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają