Badania soli przemysłowej sporządzone przez: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie, Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach, Konsultanta Krajowego w dziedzinie Toksykologii Klinicznej oraz wielkopolski sanepid wykazały, że sól wypadowa sprzedawana przez trzyb firmy z Wielkopolski nie jest szkodliwa dla zdrowia ludzi.
Główny Inspektorat Sanitarny zdecydował jednak, że żywność z solą przemysłową nie może być sprzedawana w sklepach. Artykuły spożywcze ze sklepów i hurtowni wrócą do producentów z zakazem wprowadzania do obrotu.
W związku z aferą solną anepid przeprowadził prawie 8 tys. kontroli w całym kraju. Inspektorzy sanepidu pobrali do badań ponad 500 próbek soli.
Afera solna wybuchła pod koniec lutego 2012 roku. Dziennikarze "Uwagi" TVN odkryli, że co najmniej trzy firmy w Polsce kupowały od Zakładów Chemicznych Anwil we Włocławku sól wypadową, stanowiącą odpad poprodukcyjny stosowany m.in. do posypywania dróg zimą i sprzedawały ją innym przedsiębiorstwom jako jadalną sól spożywczą. Sól przemysłowa miała być stosowana w przetwórstwie mleczarskim, rybnym, do produkcji wędlin.