AFERA Z KONINĄ: Czy konina jest szkodliwa?

2013-02-28 11:53

Afera z koniną jako domieszką innych mięs wywołała skandal w Europie. Jednak czy mięso koni jest szkodliwe? Nie jest - w wielu krajach jest ono ogólnodostępne, sprzedawane tak, jak np. baranina.

Konina nie jest szkodliwym mięsem. Jest zaliczana do zdrowej żywności - mięso koni jest chude, ma niską zawartość cholesterolu, pozbawione jest szkodliwych substancji występujących w karmach typowych zwierząt rzeźnych.

W wielu krajach konina jest ogólnodostępna, a nawet (jak w Belgii) podawana w specjalnych restauracjach specjalizujących się tylko w potrawach z koni.

Czerwone mięso końskie jest zazwyczaj mało tłuste, bogate w białko, pod względem własności kulinarnych podobne do baraniny.Surowe mięso ma lekko słodkawy posmak.

Dlaczego więc konina w hamburgerach wzbudziła taką sensację?

Dlatego, że naruszono wzorce kulturowe. Wiele osób nie jada koniny ze względu na przekonania. Konie uważane są za zwierzęta "domowe" i podobnie jak w przypadku zjadania mięsa psów czy kotów - budzi odrazę.

W Polsce spożycie koniny jest niewielkie. Jednak z naszego kraju eksportuje się konie do Włoch czy Francji (często w fatalnych warunkach - by konina była dobra, konie nie powinny pić na dłuższy czas przed ubojem).

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki