Konina nie jest szkodliwym mięsem. Jest zaliczana do zdrowej żywności - mięso koni jest chude, ma niską zawartość cholesterolu, pozbawione jest szkodliwych substancji występujących w karmach typowych zwierząt rzeźnych.
W wielu krajach konina jest ogólnodostępna, a nawet (jak w Belgii) podawana w specjalnych restauracjach specjalizujących się tylko w potrawach z koni.
Czerwone mięso końskie jest zazwyczaj mało tłuste, bogate w białko, pod względem własności kulinarnych podobne do baraniny.Surowe mięso ma lekko słodkawy posmak.
Dlaczego więc konina w hamburgerach wzbudziła taką sensację?
Dlatego, że naruszono wzorce kulturowe. Wiele osób nie jada koniny ze względu na przekonania. Konie uważane są za zwierzęta "domowe" i podobnie jak w przypadku zjadania mięsa psów czy kotów - budzi odrazę.
W Polsce spożycie koniny jest niewielkie. Jednak z naszego kraju eksportuje się konie do Włoch czy Francji (często w fatalnych warunkach - by konina była dobra, konie nie powinny pić na dłuższy czas przed ubojem).