Anna Dereszowska, aktorka: Przepis na makówki

2014-12-01 3:00

Z potraw świątecznych pamiętam smak makówek - to przekładaniec ze słodkiej bułki, suszonych owoców, orzechów i maku.

Typowo śląska potrawa. Podobna jest do kutii, tylko zamiast pszenicy dodaje się właśnie bułkę.

Składniki:

1. 1/2 kg maku

2. 10 bułek

3. 2 l mleka

4. 5 łyżek cukru

5. opakowanie cukru waniliowego

6. kostka masła

7. 2-3 garści wymieszanych suszonych owoców (rodzynek, fig, moreli etc.) i orzechów

8. migdały w płatkach - do dekoracji

Zobacz też: Najlepsze pomysły na świąteczne prezenty!

wykonanie: Zagotować 1 l mleka. Zmielony drobno mak (może być gotowa masa makowa) zalać gotującym się mlekiem. Dodać pół kostki masła, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy i gotować ciągle mieszając ok. 5 min. Osobno ugotować 1 l mleka, dodać 2 łyżki cukru i resztę masła. Wymieszać i ostudzić. Bułki pokroić w plastry (grubości kromki). Przygotować 2 miski. Bułki maczając w mleku układać na przemian warstwami z masą makową. Ozdobić płatkami migdałów.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki