Typowo śląska potrawa. Podobna jest do kutii, tylko zamiast pszenicy dodaje się właśnie bułkę.
Składniki:
1. 1/2 kg maku
2. 10 bułek
3. 2 l mleka
4. 5 łyżek cukru
5. opakowanie cukru waniliowego
6. kostka masła
7. 2-3 garści wymieszanych suszonych owoców (rodzynek, fig, moreli etc.) i orzechów
8. migdały w płatkach - do dekoracji
Zobacz też: Najlepsze pomysły na świąteczne prezenty!
wykonanie: Zagotować 1 l mleka. Zmielony drobno mak (może być gotowa masa makowa) zalać gotującym się mlekiem. Dodać pół kostki masła, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy i gotować ciągle mieszając ok. 5 min. Osobno ugotować 1 l mleka, dodać 2 łyżki cukru i resztę masła. Wymieszać i ostudzić. Bułki pokroić w plastry (grubości kromki). Przygotować 2 miski. Bułki maczając w mleku układać na przemian warstwami z masą makową. Ozdobić płatkami migdałów.