Bądź szczupła i najedzona

2010-05-21 4:00

Dieta nie musi sprawiać przykrości. Udowadnia to co wtorek program o zachęcającym tytule "Jem i chudnę"

Na stronie internetowej w komentarzach dotyczących programu "Jem i chudnę" przeważają głosy zadowolenia. Jedyne pretensje odnoszą się do... przepisów. Chodzi o to, żeby autorzy programu zamieszczali je w Internecie. Tak się też stało. Teraz każdy może przyrządzić sobie potrawę, która nie tylko nie przyda kilogramów, ale na dodatek jest smaczna.

Wiele osób uważa, że odchudzanie łączy się z wyrzeczeniami - z nieustannym poczuciem głodu i niesmacznym jedzeniem.

Program "Jem i chudnę" zaprzecza tym przekonaniom. Prowadząca go aktoka Magdalena Wójcik (41 l.) wielokrotnie podkreśla, że swoją świetną figurę i zdrowy wygląd zawdzięcza nie głodzeniu się, ale racjonalnemu, prawidłowemu i smacznemu (!) odżywianiu.

Zachęca więc Polki do diety bez wyrzeczeń, prezentując najlepsze przepisy na wykwintne, nietuczące, ale pyszne dania.

Dla tych, którzy nie znają programu, ale chcieliby sprawić sobie małą kulinarną przyjemność, podajemy przepis (ze strony internetowej "Jem i chudnę") na sałatkę z kurczakiem i fasolą w sosie pomarańczowym. Smacznego!

wt., POLSAT CAFE, 21.30

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I FASOLĄ W SOSIE POMARAŃCZOWYM

Składniki:
1 łyżeczka tartego chrzanu
sól czosnkowa, pieprz, suszona bazylia, curry, mielony kminek
100 g obranej pomarańczy
40 g soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
50 g zielonego groszku z puszki
80 g fasolki szparagowej
50 g fasoli czerwonej z puszki
50 g fasoli białej z puszki
90 g piersi z kurczaka

Przygotowanie:

Kroimy pierś na drobne kawałki, posypujemy przyprawami. Gotujemy na małym ogniu kilka minut (5-10), aż mięso będzie miękkie.

W tym czasie przygotowujemy resztę składników - w miseczce łączymy 2 rodzaje fasoli, fasolkę szparagową, zielony groszek.

Pomarańczę kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników.

Przygotowujemy sos do sałatki bez tłuszczu - do soku pomarańczowego dodajemy chrzan, trochę soli czosnkowej i pieprzu. Kiedy kurczak jest już gotowy, odsączamy go z wody, w której się gotował, chwilę studzimy i dodajemy do pozostałych składników. Całość polewamy sosem.

Przygotowane danie ma tylko 300 kcal i niewiele ponad 2 g tłuszczu, za to aż 31 g białka.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki