Jest kilka cech, które pomogą nam rozpoznać, czy karp, który pływa w sklepie jest dobry. Po pierwsze świeża ryba ma błyszczącą a nie matową skórę. Na niej powinien być przezroczysty śluz.
Trzeba jeszcze przyjrzeć się podbrzuszu - powinno mieć kolor żółty lub ciemniejszy. Ważne są też oczy ryby - powinny być wypukłe i błyszczące. Świeżego karpia poznamy też po mocno czerwonym kolorze skrzeli.
Upatrzonego karpia powinniśmy jeszcze powąchać. Jeśli ze skrzeli czuć będzie zapach wodorostów, to dobry znak. Z nieświeżej ryby unosi się kwaśny smród fermentu i zgniłych owoców.
Warto wybierać polskie karpie, bo mamy pewność, że są hodowane na naturalnych zbożach, więc dużo zdrowsze. Sprzedawcy jednak często kuszą niską ceną zapewniając jednocześnie, że to ryba z rodzimej hodowli. Nie dajmy się zwieść - karpie tańsze niż 13 zl za kilogram najpewniej sprowadzane są z Czech lub Litwy.
Jeśli ktoś szykuje kolację z mrożonej ryby też powinien uważać. Warto zwrócić uwagę na to, żeby nie było zbyt duzo lodu, bo wtedy po prostu przepłacamy. Jego warstwa, która pokrywa rybę, powinna mieć jednakową grubość na całej powierzchni ryby i być przejrzysta. Dodatkowo karp powinien mieć neutralny zapach a plamka na środku źrenicy ryby być jak najmniejsza.
BOŻE NARODZENIE 2012: Jak WYBRAĆ DOBREGO KARPIA? Podpowiadamy, jak nie dać się oszukać!
Każda gospodyni chciałaby podać na wigilijny stół pysznego świeżego karpia, który smakowałby całej rodzinie. Ale wybór jest trudny, bo w sklepach roi się od sprowadzanych z zagranicy tanich, ale gorszych ryb. Tylko na pierwszy rzut oka wyglądają dobrze. Sprawdź, jak wybrać świeżą rybę.