Poznajcie przepis Izabeli Skrybant na przepyszną rybę po grecku! A dokładniej mówiąc: rybę teściowej po grecku!
Co będzie potrzebne:
- 1 kg ryby (najlepiej mintaj)
- 4-5 cebul
- 1/2 opakowania mrożonki warzywnej
- szklanka soku pomidorowego
- jajka i bułka tarta do panierki
- listek laurowy, gałka muszkatołowa
- sól, pieprz, cukier
- 3-4 łyżki octu
Jak przygotować rybę?
Rybę smażymy w panierce (jajku i bułce tartej). Na kilogram ryby należy pokroić około 4-5 cebul, a następnie zeszklić je na oliwie (w osobnym naczyniu). Do zeszklonej cebuli dodajemy mrożonkę warzywną, doprawiamy listkiem laurowym, odrobiną gałki muszkatołowej, solą, pieprze, cukrem.
Następnie dolewamy szklankę soku pomidorowego (ew. wody z przecierem pomidorowym) i dodajemy ocet. Ale uwaga! Pani Izabela przestrzega, by po każdej dodane łyżeczce octu próbować, czy sos nie jest zbyt ostry!
Tak przygotowana zalewa musi się gotować około 45 minut (do godziny), a po upływie tego czasu... zalewamy rybę!
Rybę teściowej po grecku podajemy na zimno, podobno najlepiej smakuje na drugi dzień!
A teraz pytanie - dlaczego ryba teściowej? Odpowiedź jest bardzo prosta! Pani Izabela dostała przepis od teściowej!