Najpierw zakupy. Potrzebne będą: suszone jabłka gruszki i śliwki, polecamy też dodatkowo suszone morele, rodzynki, cytryna (lub pomarańcza), cukier (ewentualnie miód) oraz trochę przypraw (goździki i cynamon).
Przygotowanie kompotu trzeba zacząć dzień wcześniej, żeby wydobyć smak przypraw. Suszone owoce należy namoczyć w wodzie i najlepiej zostawić tak co najmniej na godzinę. Następnie dokładnie je płuczemy i odcedzamy.
Namoczone owoce wrzucamy do garnka z wodą do nich dodajemy garść rodzynków i przyprawiamy do smaku (uwaga, żeby nie przesadzić - przyprawy to tylko dodatek do smaku owoców).
Gotujący kompot można dosłodzić cukrem lub miodem (wtedy będzie trochę ostrzejszy). Kompot gotujemy około pół godziny. Po wyłączeniu dorzucamy kilka plastrów pomarańczy lub cytryny i odstawiamy do ostygnięcia.
Najlepiej gasi pragnienie podany na zimno.
BOŻE NARODZENIE 2012: Wigilijny KOMPOT dla całej rodziny na święta. Zobacz, JAK GO ZROBIĆ
Jego zapach chyba każdemu przywołuje dziecięce wspomnienia z Bożego Narodzenia. Już dzień przed Wigilią pachnie nim w całym domu i to niezawodny znak, że zbliża się czas uroczystej kolacji. Jak ugotować niepowtarzalny wigilijny kompot? To dziecinnie proste - poradzi sobie nawet ten, kto na co dzień nie ma z kuchnią nic wspólnego. Zatem do dzieła!