Najpierw rada dla tych, dla których będzie to "śledziowy debiut". Pamiętajcie, żeby w rybę zaopatrzyć się chociaż dzień wcześniej. Żeby śledzik był smaczny, miękki i nie za słony musi przynajmniej kilka godzin moczyć się w wodzie (w trakcie można zmianiać wodę, żeby wydobyć sól z płatów). To zupełnie konieczne, więc pomyślcie w pore o zakupach.
Na początek coś dla świetnie zorganizowanych, którzy mogą poświęcić na świąteczne gotowanie sporo czasu. Przepis na śledzia w cieście. Na pewno zaskoczysz gości - jest pyszny i niespotykany.
Składniki:
Śledzie matiasy, mąka, mleko, jajka, sól, pieprz, olej/oliwa.
Sposób przygotowania:
Namoczone śledzie osusz i przekrój na pół. Wedle uznania można też pokroić płay na cieńsze plastry. Z mąki, mleka i jajek przygotuj ciasto naleśnikowe. Lepiej jednak, żeby było odrobinę gęstsze, żeby ułatwić obtaczanie i smażenie. Do asy dodaj szczyptę soli i pieprzu. W cieście dokładnie obtocz pocięte płaty i układaj na rozgrzanym na patelni oleju/oliwie. Smażenie trwa chwilę - wystarczy, żeby ciasto trochę się zarumieniło.
Śledź w cieście jest znakomity zarówno na ciepło jak i na zimno. Wysmienicie smakuje z sałatką czy pieczywem, ale równie dobrze podany sam.
Teraz czas na ostrzejsze smaki. Prezentujemy świetny przepis na matisy w sosie pomidorowym. Aromatyczne, ciekawe i niepowtarzalne. Spróbuj!
Składniki:
Matiasy, przecier pomidorowy, czerwone wino, cebula (najlepiej czerwona, jest mniej ostra), oliwa, goździki, cynamon, liście laurowe, ziele angielskie i chili.
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż w dużej ilości oliwy. Na patelnię wlej trochę wina i pomidory. Do sosu dorzuć
przyprawy i podduś chwilę na wolnym ogniu. Kiedy tak przygotowany sos ostygnie, zalej nim śledzie i odstaw na noc do lodówki. Rano ryba będzie już aromatyczna i gotowa na wigilijną kolację.
Mamy też przepis na pomidorowe śledzie dla tych, którzy dysponują dosłownie 5 minutami wolnego czasu. Na patelnię wlej keczup i wrzuć rozmoczone chwilę rodzynki. Podgrzej do zagotowania a po ostudzeniu polej takim sosem namoczone matisasy.
Przepis jest błyskawiczny, ale zapewniamy, że śledzie są nie tylko jadalne, ale przepyszne.
Na koniec śledzie w cebulce. Tradycyjne, ale niezmiennie pyszne.
Składniki:
Śledzie, cytryna, olej (może być lniany), cytryna, pieprz (może być ziołowy)
Sposób przygotowania:
Namoczone matiasy posypujemy delikatnie pieprzem. Na nie układamy cienko pokrojone plastry cytryny. Wszytsko posypujemy pokrojoną cebulką. Na koniec obficie polewamy olejem (polecamy ten lniany, ma niepowtarzalny smak). Tak przygotowane danie powinno postać w lodówce całą noc, żeby nabrało odpowiedniego aromatu.
Smacznego!
BOŻE NARODZENIE 2012: Wigilijny ŚLEDŹ w czterech odsłonach. ZOBACZ sprawdzone PRZEPISY
2012-12-23
11:15
Tradycyjny śledź w cebulce a może coś nowatorskiego? Nie brakuje pomysłów na to co "zrobić ze śledziem", żeby w kilka minut zniknął z wigilijnego stołu a zachwycaona rodizna przez cały rok wspominała jego niepowtarzalny smak. My prezentujemy kilka wybranych przepisów - możesz mieć pewność, że są sprawdzone i zrobią furorę!