Jak twierdzą specjaliści z Valeo Foods, jednej z największych irlandzkich firm piekarniczych, przyczyną takiej sytuacji mają być susza w USA i deszczowa pogoda w Europie, które sprawiły, że na rynek trafiło w tym roku ok. 21 mln ton pszenicy mniej niż rok temu.
W to, że pieczywo zdrożeje, nie wątpią też polscy eksperci, którzy już zauważają zmiany cen hurtowych najważniejszych składników.
- W ostatnich miesiącach gwałtownie w górę poszła cena pszenicy, o prawie 10 proc. Może to sprawić, że w najbliższym czasie ceny pieczywa też wzrosną - mówi Michał Koleśnikow, analityk rynków rolnych z Banku Gospodarstwa Żywnościowego.
Również w ocenie dr Krystyny Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podwyżki są możliwe, ale jej zdaniem nie będą one aż tak wysokie, jak wieszczą Irlandczycy. - Innymi ważnymi składnikami ceny pieczywa są paliwo oraz media. Dopóki benzyna i gaz będą tańsze, nie czekają nas drastyczne podwyżki - wyjaśnia. Oby miała rację.