Najtrwalsza jest jodła. Niestety, trwałość drzewka wpływa także na jego cenę - jodła jest nawet dwa razy droższa od świerka srebrnego, a ten sporo droższy od zwykłego.
Jak przygotować choinkę do przebywania w naszych czterech kątach? Najpierw powinniśmy ją zahartować - nie przenosić bezpośrednio z dworu do ciepłego domu, ale stopniowo przyzwyczajać do zmiany temperatury, np. pozostawić na jakiś czas w piwnicy, ganku czy na zabudowanym balkonie.
Dlatego o kupnie choinki warto pomyśleć nieco wcześniej niż w samą Wigilię. Musimy też pamiętać, by drzewko było stale i dosyć obficie podlewane. Jeśli jest taka potrzeba - nawet codziennie. Systematyczna dostawa wody sprawi, że choinka nie będzie tak bardzo wysychać.
Dzięki temu będziemy mieli także mniej sprzątania - opadające igły potrafią być naprawdę uciążliwe i niekiedy trzeba je zamiatać kilka razy dziennie. Dobrym rozwiązaniem jest kupienie stojaka pod drzewko, do którego możemy nalać wodę.
Warto też rozważyć kupno choinki w doniczce z ziemią. Po świętach będzie mogła zdobić nasz balkon czy ogród.