Święconka wielkanocna 2015. Podstawowym elementem wielkanocnego koszyka są oczywiście jajka, które symbolizują odradzające się życie i płodność. Zgodnie z tradycją, poświęconym w Wielką Sobotę jajkiem dzielimy się na drugi dzień z bliskimi. W święconce nie może zabraknąć lukrowanego baranka (ostatnio popularne są również baranki z ciasta lub chleba). Barankiem Bożym określa się często Jezusa Chrystua. Figurka baranka oznacza triumf życia nad śmiercią. Obok niej powinien znaleźć się też chleb, jako znak przemiany, która dokonała się w Wielki Czwartek. Podczas ostatniej wieczerzy Chrystus przemienił chleb w swoje ciało i poczęstował nim apostołów. Chleb symbolizuje również pomyślność oraz dobrobyt.
W tradycyjnej święconce znajdziemy również sól. Przyprawa chroni przed zepsuciem, a według pradawnych wierzeń odstrasza zło i siły nieczyste. Piątym kluczowym pokarmem z wielkanocnego koszyka jest wędlina. Mięso ma zapewnić zdrowie, płodność i dostatek całej rodzinie. Do święconki wkładamy przeważnie własne wyroby z wieprzowiny, kawałek szynki lub kiełbasy.
Sprawdź: 10 dań, które muszą znaleźć się na wielkanocnym stole