Czy SKAŻONE OGÓRKI z Hiszpanii są w Polsce? 1000 nowych zatruć zabójczą bakterią E. coli

2011-05-31 15:00

Groza w Europie! Do 1000 wzrosła już liczba osób zarażonych bakterią E.coli, którą wykryto na ogórkach sałatkowych sprowadzanych z Hiszpanii m.in. do Niemiec, Wielkiej Brytanii i Czech. W Niemczech jest już 14 ofiar śmiertelnych. Blady strach padł na wszystkich Europejczyków, którzy boją się już nie tylko skażonych ogórków. Epidemia może się rozprzestrzeniać także przez spożywanie innych warzyw. Czy w Polsce istnieje zagrożenie zarażenia zabójczą bakterią E.coli i czy to rzeczywiście bakteria EHEC powoduje śmierć?

Inspektorzy sanitarni w UE monitorują żywność importowaną z Hiszpanii, która trafia na rynki innych krajów europejskich. Służby sanitarne w Polsce uspokajają, że skażone ogórki na pewno nie trafiły do Polski. Warzywa są regularnie badane. W naszym kraju nie odnotowano też żadnych przypadków zachorowań. W szpitalu na Pomorzu leży tylko 31-letnia Polka, która na stałe mieszka w Niemczech.

Przeczytaj koniecznie: Skażone ogórki ZABIJAJĄ! 14 osób zmarło po zakażeniu bakterią E. coli!

Z najnowszych doniesień wynika, że bakteria EHEC (groźny szczep pałeczki okrężnicy Eschericha coli) może się rozprzestrzeniać nie tylko na ogórkach, ale także na innych warzywach - bakłażanach, pomidorach czy sałatach.

Patrz też: Bakteria E. coli - jakie są OBJAWY ZATRUCIA, czym grozi zakażenie Pałeczką okrężnicy

Specjalista z  Instytutu Profilaktyki Zakażeń, dr Paweł Grzesiowski w tvn24 zwrócił uwagę na fakt, że nie wiadomo dokładnie z jakim źródłem epidemii mamy do czynienia. Źródłem skażenia mogła być woda. W takim przypadku liczba zachorowań może się gwałtownie zwiększyć.

Wszystko na temat EPIDEMII zatruć bakterią E. COLI>>>

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki