Zwykły pieprz, którego w małych ilościach używają Polacy, i trochę bardziej egzotyczna przyprawa - kurkuma. Kto by pomyślał, że cudowny lek na raka, nie dość że nie jest drogi, to jeszcze jest w naszych kuchniach?! Janusz Pić zapewnia, że codziennie zażywana łyżka kurkumy i pieprzu doprowadza młode komórki rakowe do samobójstwa. A duszona cebula ratuje przed rakiem jelit.
Jarmuż, koperek, pietruszka, przyprawy ziołowe, siemię lniane, glony morskie, pokrzywa, nagietek, bazylia, sól, estragon, majeranek, kminek, listki laurowe, ziele angielskie, czosnek mieszane z kaszami, nasionami strączkowymi, burakami, kapustą, indykiem, królikiem, rybą i warzywami chronią przed nowotworami i nie dopuszczają do odnowienia procesu chorobowego po leczeniu szpitalnym. - Odpowiednio używane przyprawy likwidują stany zapalne w organizmie, które powodują alergie, a te z kolei przyczyniają się do rozwoju raka - wyjaśnia Pić, który jako 35-latek zachorował na raka prostaty i tarczycy.
>>> Jak szybko schudnąć - najlepsze diety Czytelników Se.pl
I wtedy postanowił poszukać diety antyrakowej. Oparł się na badaniach naukowych polskich profesorów oraz doświadczeniach amerykańskich i japońskich dietetyków. A technologię żywienia przez 15 lat badał na 1000-osobowej grupie osób, w tym na sobie i na swej żonie pracującej w Polskim Towarzystwie Dietetycznym. Danuta Pić stworzyła terapie antyrakowe. Jak twierdzi, uzyskanie spokoju psychicznego powoduje odblokowanie genu p53 odpowiedzialnego za apoptozę, czyli samozniszczenie źle podzielonych komórek, które stają się nowotworem.
- Ruch na świeżym powietrzu chroni przed niedotlenieniem wyzwalającym nowotwory - mówi. Antyrakową dietę zatwierdziła Polska Unia Onkologii. Dowodem uznania dla pracy małżonków był trzyletni kontrakt ze Śląskim NFZ i finansowanie nauczania diety przez Centrum Onkologii w Warszawie. Świętej pamięci prof. dr hab. Aleksander Ożarowski twierdził nawet, że dieta Piciów to jedyny sposób na powstrzymanie chorób degradacyjnych wynikających z nieodpowiedniego sposobu odżywiania w zatrutym konserwantami świecie. Ale uwaga. Dieta nie nie zastępuje leczenia szpitalnego.
Lecznicze produkty w diecie pana Janusza Picia:
1. kasza kukurydziana,
2. ryż,
3. mus jabłkowy,
4. kasza quinona,
5. kasza gryczana,
6. fasola mung,
7. soczewica,
8. fasola biała,
9. fasola adzuki,
10. pasta z fasoli,
11. pasztet z fasoli,
12. gulasz warzywny,
13. pasta z soczewicy,
14. kotlety z fasoli,
15. surówka z kiszonej kapusty
Jutro: Przepisy na lecznicze potrawy
Czwartek: Co powinni jeść chorzy na cukrzycę, miażdżycę i alergię
Piątek: Przyślij swoją morfologię, dostaniesz indywidualną dietę