Prawda jest taka, że nasze oczy są permanentnie przemęczone. Pracujemy przy komputerze, godzinami oglądamy telewizję, a to znaczy, że wpatrujemy się przez dłuższy czas w obraz znajdujący się w tej samej odległości. Przez to rzadziej mrugamy, w efekcie wydzielamy za mało łez, a nasze oczy nie są dostatecznie nawilżone. Najczęstsze objawy to podrażnienie, zaczerwienienie, pieczenie, swędzenie oczu, większa skłonność do zapalenia spojówek i tzw. zespołu suchego oka. Jeśli odczuwamy takie dolegliwości w prosty sposób możemy sobie doraźnie pomóc: wystarczy zamknąć oczy i położyć na nich obie dłonie, a potem parę razy zamrugać i spojrzeć w dal.
Warto jednak poświęcić chociaż pięć minut dziennie i pogimnastykować wzrok. Oto kilka ćwiczeń:
Zamknij oczy iĘpomyśl o czymś przyjemnym. Oddychaj przy tym głęboko i spokojnie.
Popatrz na dowolny przedmiot, a następnie przenieś wzrok obok tej rzeczy i spójrz ponownie na to, na co patrzyłaś wcześniej. Powtarzaj ćwiczenie kilka razy dziennie.
Patrz przez chwilę na jakiś przedmiot położony w odległości 30-40 cm, po czym przenieś wzrok na przedmiot bardziej oddalony, np. drzewo za oknem.
Pracując przy komputerze co kilka minut parę razy mrugaj, najlepiej na zmianę to jednym, to drugim okiem. Na koniec zamrugaj kilka razy obydwojgiem oczu.
Wykonuj ruchy gałek ocznych w płaszczyźnie poziomej, czyli nie ruszając głową, patrz najdalej w lewo i w prawo, i pionowej (nie poruszając głową patrz w sufit, potem przed siebie, następnie spójrz w dół i znowu przed siebie), po okręgu (nie ruszając głową, zataczaj wzrokiem kręgi).
Wyciągnij rękę do przodu, patrząc na koniec palca wskazującego, a potem powoli zbliżaj palce do twarzy i oddalaj.
Dieta sprzymierzeńcem twoich oczu
Nie jest dla naszych oczu obojętne to, co jemy. Podobno piloci RAF-u w czasie II wojny światowej przed lotem dostawali dżem z czarnych jagód, żeby poprawić ostrość widzenia. Słusznie, bo rzeczywiście te owoce mają dobroczynny wpływ na nasz wzrok. Zdrowe oczy zapewni nam dieta bogata w witaminy A, C, D iĘE. Znajdziemy je w zielonych liściastych warzywach, np. w szpinaku, jarmużu, a także w kiwi, pomidorach iĘpapryce. Są też w suszonych morelach, orzechach, pestkach słonecznika, jajkach oraz w nabiale. Wzmacniają wzrok i zmniejszają ryzyko pojawienia się tzw. zwyrodnienia plamki żółtej produkty dostarczające antyutleniaczy, zawierające luteinę oraz antocyjany (barwniki roślinne nadające im kolor czerwony, niebieski lub fioletowy). Zimą, gdy brakuje świeżych owoców i warzyw, możemy uzupełnić brak witamin ich suplementami. Warto też korzystać z gotowych preparatów zawierających luteinę.
Co jeść, żeby mieć dobry wzrok
- czerwone i fioletowe owoce, takie jak: aronia, wiśnia, żurawina, truskawka, czarny bez, winogrona, malwa, czarna jagoda, mandarynka, borówka, mango, morele
- zielone i czerwone warzywa: czerwona kapusta, pomidory, papryka, brokuły, kukurydza, sałata, szpinak, marchewka, dynia, kalafior, brukselka
- wieprzowa i drobiowa wątróbka oraz botwinka
- żółtka jaj oraz biała herbata chroniąca przed wolnymi rodnikami.