
i
– Docenianie sprawia, że wzmacniamy poczucie wartości pracowników, zachęcamy do uwierzenia w swoje możliwości i wzbudzamy pozytywne emocje. Ludziom po prostu chce się pracować! – mówi Renata Prys, dyrektorka działu People w McDonald's Polska.
Burger z docenianiem
– Na sukces każdego burgera w Maku składa się wiele czynników. Żeby on powstał, przede wszystkim niezbędny jest jednak człowiek. Nasza praca to dbałość o relacje z ludźmi i atmosferę. A to wszystko jeszcze lepiej smakuje dzięki sekretnemu dodatkowi: radości z bycia docenionym – mówi Lin Truong Dong, asystentka kierownika restauracji z Cedyni.
Docenianie przejawia się nie tylko w jednorazowych pochwałach, ważna jest długodystansowa strategia oraz odpowiednie wartości, które żyją w organizacji. – To, co pomaga nam sprawiać, by wszyscy czuli się u nas dobrze, to nasze wartości. Staramy się, aby były one obecne we wszystkich działaniach i codziennym funkcjonowaniu naszych zespołów. Jedną z nich jest otwartość i to właśnie ona pomaga nam budować przyjazne środowisko pracy, w którym docenianie jest kluczem do sukcesu – dodaje Renata Prys.
A jak wspomniana strategia wygląda w praktyce? Najważniejsze jest obranie wspólnego kierunku i zachęcenie pracowników do celebrowania wspólnych momentów. Jednym z pomysłów McDonald’s Polska, który wspiera kulturę doceniania, są kudosy, czyli publiczne pochwały dla pracowników, przyznawane w różnych kategoriach. A jak to wygląda w praktyce?

i
Kudosy dla wszystkich!
– Atmosfera w Maku? Według mnie jest nie do podrobienia! Zdarza nam się nawet śpiewać w pracy! – mówi Patryk Glixelli, manager z restauracji w Warszawie. – Podoba mi się to, że mamy do dyspozycji specjalną platformę, na której każdy pracownik może dać coś od siebie i sprawić, że druga osoba wyjdzie z pracy z uśmiechem. Doceniamy gościnność, czas pracy, uczciwość i koleżeństwo. Mamy tradycje, że wystawiamy sobie kudosy po każdej zmianie. Za największą liczbę przyznawane są premie i bonusy. Zależy nam na tym, aby pracownicy widzieli, że managerowie ich doceniają.
Kudosy, drobne gesty i pochwały pozwalają również docenić u pracowników te cechy, których sami nie są świadomi. – Dzięki otwartej kulturze doceniania sama się zmieniłam. Nauczyłam się, jak pracować z gośćmi i młodzieżą, stałam się otwarta, uśmiechnięta i empatyczna – opowiada Emilia Serwatka, kierowniczka restauracji w Ełku. Podobne wrażenie ma Kamil Kiec, który pełni obowiązki kierownika restauracji w Stalowej Woli. – Otworzyłem się na ludzi, stałem się bardziej pewny siebie, nauczyłem się komunikacji międzyludzkiej. A to wszystko dzięki temu, że czułem się w pracy zauważony!

i
Dziękujemy, że jesteście
– Wyjątkowym momentem w ciągu roku jest dla nas Dzień Doceniania, który już na stałe wpisał się w kalendarz McDonald’s – mówi Renata Prys. – Tego dnia jeszcze głośniej i wyraźniej mówimy wszystkim 28 000 naszym pracowników „dziękujemy, że jesteście. To Wasze święto”.
W tym roku Dzień Doceniania w McDonald’s odbędzie się 25 lutego. Ten szczególny dzień celebrują wspólnie wszystkie restauracje w całej Polsce, a jest ich blisko 500, oraz biuro zlokalizowane w Warszawie. Prezenty, wyzwania i czas spędzony ze sobą są ukoronowaniem tego, co firma konsekwentnie wdraża każdego dnia. – W McDonald’s lubimy wspólnie celebrować ważne dla nas momenty, ale #KierunekDocenianie towarzyszy nam przez cały rok! Nasi instruktorzy, managerowie czy kierownicy doskonale wiedzą, że odpowiednio zmotywowani pracownicy to klucz do sukcesu każdej restauracji, dlatego nie osiadamy na laurach i cały czas inwestujemy w rozwijanie kompetencji związanych z docenianiem – podsumowuje Prys.

i
Partnerem materiału jest McDONALD’S POLSKA