Aż trzech na czterech Polaków regularnie degustuje smakołyki z rusztu – tak wskazują badania przeprowadzone na zlecenie sieci Tesco. Grillując, nie możemy się obyć bez czegoś ekstra – na naszych stołach często goszczą sosy, ketchupy i musztardy (70% badanych). Dlatego szukając odpowiednich smaków, warto zwrócić uwagę na zupełnie nowe produkty Tesco Grill. Smak wypieczonych na ruszcie dań podkreślą sosy w powszechnie lubianych smakach: barbecue, chilli czy miodowo-musztardowym (5,99 zł). Warto również sięgnąć po ciekawe sosy – z zielonym pieprzem czy remoulade majonezowy. Do wyboru mamy też musztardy i ketchupy m.in. z suszonymi pomidorami czy papryczkami jalapeno. Do sałatek możemy użyć dwuwarstwowych dressingów, które po wstrząśnięciu butelką i wymieszaniu są gotowe do użycia.
TO NIE JEST DROGA ROZRYWKAJednorazowy grill, świetnie nadający się na wypady za miasto, to wydatek zaledwie 7,99 zł. Zawiera już podpałkę i węgiel. Najtańszy zestaw do częstszego grillowania kupimy już za niecałe 27 zł (15,99 zł Grill Smyk, 2,99 zł podpałka 32 kostki, 7,99 zł węgiel drzewny 2,5 kg). |
SOS DODA SMAKU POTRAWOM
-
Z zielonym pieprzem – bardzo dobry wybór do każdego rodzaju mięsa. Sos ma konsystencję lekkiego dressingu i delikatny smak zielonego pieprzu. Miodowo-musztardowy – świetnie sprawdza się jako dip do warzyw i dodatek do grillowanych mięs.
Stanowi połączenie naturalnego miodu i ostrej musztardy. Ketchup jalapeno – klasyczny ketchup z dodatkiem bardzo ostrej papryki jalapeno. Nadaje pikantny smak hamburgerom, hot-dogom i grillowanemu mięsu.
PRZEPIS PIECZARKI NADZIEWANE KURCZAKIEM
Czas: 30 min
Porcje: 3
Składniki:
-100 g filetów z kurczaka
-6 pieczarek średniej wielkości
-100 g sera feta
-40 g cebuli wiosennej
-1 ząbek czosnku
-1/2 papryki czerwonej
- 20 ml oliwy z oliwek
- 2 gałązki natki pietruszki sól morska, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć i odsączyć na kuchennej ścierce. Oderwać nóżki. Nożem ściąć cienki plaster w miejscu powinięcia się do wewnątrz kapelusza, aby w pełni odsłonić blaszki. Dzięki temu farsz nie wypadnie. Przyprawić kapelusze od wewnętrznej strony solą morską i pieprzem. Odstawić. Zmielić mięso i przełożyć do miseczki. Posiekać drobno czosnek, paprykę i zielone części cebulki pokroić w drobną kostkę. Dodać warzywa do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Wymieszać. Farsz nałożyć do kapeluszy tak, by powstała lekka górka z mięsa. Pokroić ser feta na plasterki. Ser rozłożyć na każdej faszerowanej pieczarce i lekko docisnąć. Podczas grillowania nakryć pieczarki metalową miseczką, aby wytworzyć coś w rodzaju piekarnika. Wtedy szybciej dojdą wewnątrz, a z wierzchu pozostaną zrumienione. Udekorować natką pietruszki.