Festiwal serów wszelakich w Zakopanem: Wybrali najlepszego oscypka

2013-08-14 4:00

Teraz już wiadomo, gdzie trzeba się udać, aby zjeść najlepszego oscypka w całej Polsce.

Ten przysmak znajdziemy tylko w Leśnicy-Groniu, miejscowości położonej niedaleko Bukowiny Tatrzańskiej (woj. małopolskie), gdzie wyrabia go baca Kazimierz Furczoń. Ustalili to jurorzy podczas tegorocznego "Festiwalu Oscypka i Serów Wszelakich" w Zakopanem na Równi Krupowej. Tym razem rywalizowało ze sobą dziesięciu najlepszych baców z całego Podhala. W skład komisji oceniających ich wyroby weszli bacowie, przedstawiciele sanepidu oraz Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Oceniano nie tylko smak oscypków, ale też ich wygląd i zapach. Baca Kazimierz Furczoń nie miał sobie równych. Imprezie towarzyszyły także pokazy dojenia i strzyżenia owiec.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają