Zasady fit grillowania są proste:
- unikaj tłustych mięs
- nie grilluj potraw za długo - przypalą się i utracą wartości odżywcze
- korzystaj z domowych marynat
- używaj świeżych ziół
- postaw na warzywa - czy to z grilla, czy w formie sałatki do mięsa.
Fit grill to nie tylko warzywa. Wybierz chude mięso - np. kurczaka lub indyka, a do tego warzywa i pełnoziarniste pieczywo. Nie piecz chleba, aż się zwęgli! Wtedy będzie może i chrupiący, ale też pełen szkodliwych, rakotwórczych substancji.
Polecamy: Najbardziej trujące potrawy z grilla. Lepiej ich unikaj
Przykład dania na fit grilla
Szaszłyki! Mały kawałek dobrze zamarynowanego mięsa w połączeniu z warzywami. Ryba z grilla - z dodatkiem ziół i soku z cytryny to rarytas. Faszerowana cukinia - a do wykonania farszu można użyć np. kaszy i suszonych pomidorków.
Czytaj też: Grillowanie warzyw - jak grillować warzywa, szaszłyki z warzyw
Fit grill - co jeszcze jest ważne?
Unikanie spalenizny i dymu. Dania kładź na ruszt tylko wtedy, kiedy grill będzie już rozpalony, a węgiel przykryje warstwa popiołu.
Przy korzystaniu z grilla gazowego "duś" potrawy - czyli zamykaj pokrywę grilla.
Unikaj niezdrowych dodatków do posiłku - np. słodzonych napojów gazowanych, gotowych sosów czy marynat.
Niech mięso nie będzie jedyną potrawą - dodaj do niego ryż, kaszę i sałatkę ze świeżych warzyw.
Źródło: Fit grill. Jak zrobić dietetycznego grilla?