Najlepiej można przebierać w makaronach. Polacy coraz chętniej przyrządzają makaron, którego przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu.
Najpopularniejsze jest oczywiście spaghetti, ale warto również sięgnąć po makarony, które będą bazą do świetnych zapiekanek. Na pewno zasmakujecie w lasagne (6,5-7 zł), płatach, które przekłada się sosem pomidorowym z mięsem oraz serem, a potem zapieka. Warto też spróbować canneloni, grubych rurek, które można nafaszerować np. szpinakiem z białym serkiem i zapiec z sosem pomidorowym lub beszamelowym. Podobnie traktujemy conchiglioni (9,90 zł), duże muszle. Te możemy podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przekąskę, faszerując je różnymi pastami warzywnymi, serowymi lub mięsnymi.
Odkryj ryż na nowo
Jednak nawet Włosi nie samym makaronem żyją. Równie chętnie sięgają po ryż na risotto. Z cukinią, łososiem, parmezanem, grzybami, suszonymi pomidorami, owocami morza - co kto lubi.
Powszechne wyobrażenie o risotto znacznie odbiega od włoskiego oryginału. Pierwsza i najważniejsza różnica to jego podstawowy składnik, czyli ryż. Do przygotowania risotto używa się odmian ryżu, które mają długie, grube ziarenka, doskonale chłonące bulion i wino. Najbardziej znanym ryżem do risotto jest odmiana Arborio (4,5 zł za 400 g). Surowy ryż smaży się na oliwie z drobno pokrojoną cebulą, a potem na przemian zalewa to bulionem i winem, czekając aż ryż je wchłonie. Na koniec dodaje się do niego dodatki (łososia, grzyby itd.) oraz parmezan i odrobinę masła.
Królowa oliwa
W kuchni włoskiej nie może zabraknąć oliwy (500 ml - ok. 15 zł). Używa się jej do sosów, makaronów, ryżu, pieczenia, grillowania i gotowania. Wyborne oliwy testuje się jak wina. Oliwa tworzy dobraną parę z octem balsamicznym. Zarówno włoskie oliwy, jak i octy są uznawane za najlepsze na świecie. W przypadku tej pierwszej warto używać extra virgin, czyli oliwy z pierwszego tłoczenia, która ma najwięcej wartości odżywczych. W sklepach można kupić też oliwy aromatyzowane czosnkiem, tymiankiem lub chilli. Na dobrej oliwie opiera się też inny włoski przysmak - pesto. To rewelacyjny gęsty sos, który w swej klasycznej wersji powstaje z bazylii, parmezanu, orzeszków pinii, czosnku i oczywiście oliwy. Z takich składników powstanie klasyczne zielone pesto alla genovese (już od 4,5 zł). Czerwona odmiana pesto zawdzięcza swój kolor dodatkowi suszonych pomidorów. Pesto można dodawać do makaronu, sałat lub posmarować nim np. lekko podpieczony kawałek pieczywa, np. ciabattę.
Rozdeptana bułka
Ciabatta to klasyczna włoska bułka, która wygląda na lekko rozdeptaną. Stąd właśnie pochodzi jej nazwa, bo "ciabatta" to po włosku kapeć.
Podczas gdy klasyczną bułkę wyrabia się w 3-4 godziny, na wyrób ciabatty potrzeba ok. 16-18 godzin. Powstaje z mąki, wody, soli i naturalnego zaczynu. Jest niewyrośnięta, niska i płaska, ale właśnie za to uwielbiają ją Włosi. Bo w ciabatcie najważniejszy nie jest miąższ bułki, ale... jej dobrze wypieczona skórka. Wielu smakoszy usuwa nawet ten niewielki miąższ, skrapia wewnętrzną część bułki oliwą i bezpośrednio na nią kładzie sałatę, pomidora, szynkę czy kawałek sera. Ciabatta świetnie pasuje również do potraw z grilla, najlepiej lekko na nim podpieczona. Jedna ciabatta kosztuje ok. 1,60 zł. Można ją kupić nie tylko w dobrych piekarniach, ale i w marketach.