Badania prowadzono w trzech ośrodkach badawczych we Włoszech: na uniwersytetach w Padwie i w Trieście oraz w Instytucie Genetyki w Udine. Genetycy twierdzą, że wyniki tych badań otwierają drogę do dalszych badań naukowych i mogą odegrać pozytywną rolę w wymiarze ekonomicznym.
Zobacz: Szulim czy Doda - któa ma zgrabniejsze nogi?
Według profesora genetyki Giorgio Graziosi z Triestu pozwolą one w przyszłości zwiększyć odporność krzewów kawowych na choroby, a także podnieść ich zdolność dostosowania do warunków klimatycznych. Dla miłośników kawy najważniejsze jest jednak to, że będzie można podnieść jej jakość a także kontrolować zawartość kofeiny, a nawet regulować natężenie aromatu
Dwie włoskie firmy, które sponsorują badania, tłumaczą, że w najbliższych latach realną perspektywą są niedobory kawy na światowych rynkach. Wynika to ze znacznego wzrostu jej konsumpcji w krajach-producentach, takich jak Brazylia, Indonezja i Wietnam.