Warto zamarynować mięso zanim położymy je na ruszt. Najprościej jest kupić odpowiednią mieszankę przypraw, którą wymieszamy z oliwą i natrzemy nią mięso czy warzywa przeznaczone do upieczenia. Gotowe marynaty kupimy np. w Tesco. Tu, warto zwrócić uwagę na zupełnie nowe produkty Tesco Grill. Do wyboru mamy mieszanki klasyczne, pikantne oraz takie, które nadadzą produktom niezwykły aromat ziół czy charakterystyczny smak wędzenia. Mięso przygotujmy dzień wcześniej i pozostawmy w marynacie w lodówce.
Palce lizać!
Odpowiednie dobranie przypraw do dania i użycie we właściwych proporcjach, to prawdziwa sztuka. Lepiej więc polegać na gotowych mieszankach, zwłaszcza, że wybór jest ogromny.
Nie zapomnij!
1. Pieczemy na żarze, nie na ogniu.
2. Mięsa układamy na tackach do grillowania, aby nie przesiąkły dymem z tłuszczu.
3. Ryby grillujemy w koszyczkach.
4. Bezpośrednio na ruszcie kładziemy kiełbasy, chleb lub warzywa.
5. Posmarujmy ruszt oliwą, aby produkty do niego nie przywierały.
_
WYBIERZ SWÓJ SMAK!
Grillując, zwróćmy uwagę na przyprawy. Wybierając odpowiednią mieszankę, możemy nadać mięsom wiele różnych smaków i aromatów.
Klasyczny stek – Przyprawa szczególnie polecana miłośnikom typowo grillowych smaków. Mieszanka cebuli, papryki, czosnku, pieprzu cayenne, kminku i aromatycznych ziół idealnie pasuje do steków, polędwiczek i żeberek.
Ostra – doskonała propozycja dla fanów pikantnego smaku, najlepiej pasuje do skrzydełek kurczaka, szaszłyków, a także do warzyw. Znajdziemy tu m.in. pieprz, chilli, pietruszkę i kolendrę.
Kansas inspired steak – Mieszanka idealna dla poszukiwaczy ciekawych aromatów. Najlepiej smakuje ze stekiem, żeberkami lub kurczakiem. Stanowi kompozycję ziół i przypraw ze specjalnym dodatkiem kawy bezkofeinowej, która daje mięsu niepowtarzalny smak.
_
Przepis na grillowane roladki z karkówki ze szpinakiem i fetą
Składniki:
- 4 plastry karczku w marynacie
- 100 g sera feta
- 150 g liści szpinaku
- ogórek zielony
Sposób przygotowania:
Plastry karczka rozłożyć płasko na desce. Każdy przykryć dokładnie listkami szpinaku i dwoma cienkimi plastrami sera feta. Plastry zwinąć w ciasną roladkę i przeszyć czterema patyczkami do szaszłyków. Następnie pokroić roladkę w ten sposób, żeby każdy plaster znalazł się na osobnym patyczku. Roladki położyć na rozgrzanym grillu i piec na rumiano z obydwu stron. Podawać ze świeżym ogórkiem i surowymi listkami szpinaku.
___